Tiesa, jis šiemet bus vėliau nei įprastai – maždaug mėnesiu derlius vėluos. Mat, visoje Europoje aukštų elektros, dujų kainų išsigandęs šiltnamių verslas auginti daržovių neskubėjo.
Sostinės Šeškinės turguje vilniečiai ieško pigesnių, geresnių maisto produktų, tarp jų ir daržovių. Miestiečiai pasakoja, kad parduotuvėse rekordiškai išbrangę maisto produktai varo į neviltį, ypač šiltnamio daržovių, agurkų, pomidorų kainos:
„Stebina, labai stebina, ypatingai agurkų, brangiau negu mėsa. Jau kosmosas, jau lašišą apsimoka labiau valgyti nei agurką. Pas mus Europa ta pati, bet kainos Lietuvoje kosminės, atlyginimai mažiausi.“
„Pensininkas sau jau neleidžia šviežių daržovių nusipirkti.“
„Tikrai nepigus, tikrai nepigus. Gali būti, kad kažkiek veikia ir derlius, viskas, bet tikrai kaina neatitinka realybės. Šiltnamio kaina viena yra, nuvažiuoji iki prekybininko, automatiškai prekybininkas užsimeta tiek, kiek jis nori.“
Lietuviškas trumpavaisis agurkas – rekordiškai brangus. Vidutinė jo kilogramo kaina Lietuvos parduotuvėse siekia 8,28 centus. Lygiai prieš metus jis buvo beveik euru pigesnis.
Gyventojai visada gali rinktis atvežtines daržoves, kurios truputį pigesnės, tačiau ir čia kainos neguodžia, nuolat kyla į viršų. Per vieną mėnesį trumpavaisių importuotų agurkų vidutinė kaina pakilo nuo 2, 69 eurų už kilogramą iki 4,19 eurų.
Importuoti pomidorai per mėnesį pabrango 38-iais procentais. Kilogramo kaina pakilo beveik 60-ia centų. Stebina ir paprikos, kurių kilogramo vidutinė kaina šoko labiausiai. Nuo 3,29 eurų daugiau nei 2 eurais į viršų.
Lietuvoje įprasta, kad prieš atsirandant pirmajam gausiam vietos daržovių derliui, importinių gėrybių kainos pakyla, tačiau šiemet situacija išskirtinė. Pasak Lietuvos šiltnamių asociacijos, šiemet verslininkai nepanoro daug mokėti už dujas, elektrą.
„Ir pavasaris jis nėra visiškai normalus, vis dar lauke minus 12. Šildyti vis tiek reikia, o šiluma brangi, tai toks uždaras ratas, kuris atsiliepia galutiniam vartotojui“, – aiškina Šiltnamių asociacijos pirmininkas Evaldas Masevičius.
Visoje Europoje dalis daržovių augintojų nusprendė neskubėti auginti daržovių, palaukti šiltesnių orų.
„Kaip minimum koks 40 procentų augintojų yra pavėlinę auginimo sezoną. Kas anksčiau sodindavo po naujų metų agurkų daigus, jie nukėlė, jie pradėjo sodinti galbūt vasario pradžioje. Tai agurkas atsiras tiktai balandžio mėnesį“, – kalba E. Masevičius.
„Žiema nesitraukia, trūksta saulės, nelabai geras oras, kas atsiliepė Ispanijai, Šiaurės Afrikai, paprasčiausia auga mažesni kiekiai“, – teigia Pricer.lt maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.
Prastas derlius Europos pietuose ir vėliau dirbti pradėjęs šiltnamių verslas sukėlė sunkumų visame senajame žemyne. Labiausiai padarinius jaučia Jungtinė Karalystė, kurioje iki gegužės prekybos centruose ribojama kiek pomidorų, agurkų klientas gali įsidėti į pirkinių krepšelį.
Lietuvoje daržovių pritrūkti neturėtų, tačiau kainų pasiutpolkė gali tęstis dar gerą mėnesį.
Brangsta ne tik daržovės. „Pricer.lt“ duomenimis, pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis vasarį brango 1 procentu, 80-ia centų ir yra kiek daugiau nei 17-a eurų brangesnis lyginant su pernai tuo pačiu laikotarpiu. „Pricer.lt“ atstovai akcentuoja, kad dabar ekonomistų akcentuojamas maisto kainų stabilizavimasis ar neženklus kritimas gyventojų neguodžia.
„Kai visi pakėlė kainas, nuleisti nelabai nori. Už tai pamaitina mus visus akcijomis. Pavyzdžiui, šią savaitę viename prekybos tinkle sviestas yra po 99 centus. Tokios mes kainos nematėm pusantrų metų tikrai. Matosi, kad rezervai mažinti yra, bet niekas nenori atidavinėti tų savo pinigėlių“, – tvirtina „Pricer.lt“ maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.
Ekonomistas Marius Dubnikovas mano, rekordiškai išbrangęs maistas greitai neatpigs.
„Tos kainos yra aukštos, labai sunku tikėtis, kad jos labai greitai kris, bet dėka konkurencijos kainos po truputį turėtų pradėti lėtėti“, – teigia M. Dubnikovas.
Išankstinė vasario infliacija sudarė 17,2 procento.