Česnakas liaudies medicinoje naudojamas jau labai seniai – teigiama, kad jis padeda nuo visos eilės negalavimų. Šiomis dienomis mokslininkai aiškinasi, kad tam yra tvirtų įrodymų. Štai šeši dalykai, kurie nutinka valgant česnaką.
Mažėja kraujospūdis
Tyrimai česnako maisto papildus sieja su mažėjančių kraujospūdžiu, ypač hipertenzija sergantiems žmonėms. Taigi, jei tai veikia su maisto papildais, ką gali šviežias česnakas?
„Česnako maisto papilduose yra ženkliai didesnis kiekis alicino – česnako aktyviosios medžiagos, kuri yra atsakinga už daugelį jo gerųjų savybių.“ – sako dietologė Anne Danahy, knygos „The Mediterranean Diet Cookbook for Two“ autorė. – „Visgi, jei norite česnako, gera mintis yra jo dėti į savo mėgstamus patiekalus, kai tik įmanoma. Tyrimai rodo, kad įprastus kiekius česnako suvartojantys žmonės rečiau suserga širdies ligomis.“
Mažėja cholesterolis
Mažesnis kraujospūdis yra ne vienintelis česnako poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai. Česnako skiltelės maiste taip pat gali sumažinti cholesterolį. 2013 metais atlikta mokslinių tyrimų apžvalga parodė, kad česnake esantis alicinas gali padėti sumažinti lipidų kiekį kraujyje – o jų tarpe yra ir cholesterolis bei trigliceridai. Ši apžvalga parodė, kad česnakas gerai veikia ir sveiką širdį – atpalaiduoja kraujagysles ir neleidžia nenormaliai išsiplėsti širdies raumeniui.
Kad būtų dar geriau, A. Danahy ragina česnako į patiekalus dėti kartu su kitais sveikatai naudingais ingredientais: „Česnakas yra Viduržemio jūros dietos sudėtinė dalis, todėl jo reikia daugiau valgyti su alyvuogių aliejumi, daržovėmis, žuvimi, ankštiniais ir taip toliau – taip dar labiau mažės širdies ir kraujagyslių ligų rizika.“
Malšina dantų skausmus
Česnakas burnoje ne tik pamalonina skonio receptorius. Šviežiai perpjautą česnako skiltelę uždėję ant skaudančio danties galėsite dar kiek atidėti nelaukiamą vizitą pas odontologą. Kramtant česnaką išleidžiama labai aktyvi veiklioji medžiaga – alicinas. Kai jis išleidžiamas, alicino antimikrobinės savybės ima naikinti kenksmingas bakterijas, kurios yra dantų skausmo priežastis. Taigi, jei skauda dantį, įsikąskite česnako skiltelę ar dvi.
Mažėja tam tikrų vėžio rūšių rizika
Mitybos ir vėžio sąveika visuomet yra intensyviai diskutuojama tema, tuo tarpu česnakas yra dažniausiai tyrinėjamas produktas, kai imamasi „Maistas – vaistas“ temos. Daugelis tyrimų yra parodę sąsajas tarp česnako valgymo ir vėžio prevencijos. Daugiausiai žadančius rezultatus gavo tyrimai, kuriuose buvo nagrinėjamas česnako priešvėžinis poveikis skrandžio, prostatos ir gaubtinės žarnos vėžiui.
Jei norite suvartoti pakankamai česnako, kad išgautumėte tokį poveikį, Danahy rekomenduoja išsikepti visą česnako galvutę.
„Mano mėgstamiausias būdas yra imti daug česnako ir jį paskrudinti. Visą česnako galvutę įdedu į orkaitę su trupučiu alyvuogių aliejaus, o kai jis būna minkštas ir susikaramelizavęs, tada išspaudžiu.“ Kodėl gi nepasigaminus tobulai apskrudusio česnako?
Sustiprina imuninę sistemą
Pakirto virusas ar infekcija? Česnaką turbūt laikote visiškai natūraliu naminiu vaistu nuo įvairių infekcijų – ir ne be reikalo! Jo antivirusinės ir antibakterinės savybės nėra tik prietarai – būtent šios česnako savybės yra vienas dažniausiai tiriamų jo aspektų, o įrodymų, kad česnakas gali atmušti virusus, bakterijas ir grybeliu – jau gausu.
Tai taip pat galioja ir susirgus gripu ar peršalus! Vienas tyrimas parodė, kad brandintas česnako ekstraktas mažina peršalimo ir gripo simptomus, o kitas pademonstravo, kad česnakas gali padėti nesusirgti peršalimu.
Gali sutrikti virškinimas
Nepaisant įspūdingo česnako privalumų sąrašo, vienu ypu suvalgyti visos krūvos jo skiltelių nepatariama – ir ne tik dėl burnos kvapo. Kai kuriems žmonėms per didelis kiekis česnako gali sukelti virškinimo problemų.
„Didelis kiekis česnako gali sukelti dujų sankaupas, pilvo pūtimą, skausmus.“ – sako A. Danahy.
Jei kada nors esate turėję virškinimo problemų po per didelio kiekio skrebučių su česnaku, tuomet turbūt geriau susilaikyti. O jei ne – tuomet jokių bėdų! Po ranka visuomet turėkite šviežio česnako, kuris paskanins kiekvieną patiekalą ir suteiks jam maistingumo.