Kiekvienas iš mūsų mėgsta pasigirti draugams ir artimiesiems, ragavę visiškai naujų ir egzotiškų patiekalų. Vis dėlto vargu ar tokie delikatesai kaip medgręžio lervos ar keptos varlės skamba patraukliai?
CNN reporteriai supažindina su septyniais neįprastais delikatesais.
1. Konservuoti kiaušiniai, Kinija
Šimtamečiai kiaušiniai (Century eggs) yra labai populiarus aštrus užkandis Kinijoje. Jis patiekiamas su marinuotu imbieru arba išverdamas ryžiu nuovire. Daugeliui šie juodi kiaušiniai, kurie molyje išlaikomi ištisus mėnesius, nesukelia gero apetito.
Vienas CNN reporteris Danny Holwerda šių metų balandį nusipirko šio delikateso viename Azijos prekybos centre, Teksase ir, tiesą sakant, nebuvo sužavėtas jo skoniu. „Tai buvo bjauru, tarsi velnio virti kiaušiniai. Jie primena tikrą kiaušinį, bet skonis yra apgailėtinas.“
„Man teko daug ko ragauti, bet šis neįprastas delikatesas buvo vienas bjauriausių“, - tikina jis.
Šimtamečių kiaušinių galima įsigyti Azijos prekybos centruose, Amerikoje bei bakalėjos parduotuvėse Kinijoje.
Bjauriausi pasaulio patiekalai (cnngo.com nuotr.) (nuotr. Organizatorių)
2. Medgręžio lervos, Filipinai
“Tamilokai arba medgręžio lervos yra itin populiarus delikatesas Filipinų mieste Palavane, - sako vienas CNN reportersi Sherbien Dacalanio. – Savo skoniu ir struktūra jie primena austres“.
Jis pataria prieš valgant šviežias lervas pamirkyti citrinoje, acte ar druskoje.
„Bet būkite atsargūs, neprarykite kirmėlės galvos, - perspėja jis. – Jų galva yra kieta tarsi akmuo.“
Tiems, kurie išties susidomėjo šiuo delikatesu, vertėtų apsilankyti Kinabuchs Grill bare (348 Rizal alėja, Puerto Princesa, Palavanas), kuriame šis patiekalas yra itin populiarus. Pasak Dacalanio, šiame bare galite paragauti ir krokodilo mėsos, švelnios ir skanios tarsi vištiena.
Taraw paplūdimys yra nusėstas prekiautojais, kurie pardavinėja tamilokus.
Bjauriausi pasaulio patiekalai (cnngo.com nuotr.) (nuotr. Organizatorių)
3. Fermentuoti traškučiai, Indonezija
Tempeh, pagaminti iš fermentuotų sojos pupelių, ir oncom, iš tofu, riešutų ir tapijokų, yra fermentuotas Indonezijos maistas. "Tempeh ir oncom traškučių skonis primena sojos pupeles, tik jie yra šiek tiek kartesni ir traškūs, - sako korespondentas Chiu Huang. - Gerai žinoma šių produktų parduotuvė „Oncom Jaya“ įsikūrusi Gang Sumanta Nr.3, Pasirkalikyje, Bandunge.
Ir tai nėra vienintelė Indonezijos kulinarinė subtilybė. Chiu taip pat rekomenduoja traškučius, pagamintus iš keptų plaučkepenių ar kitų gyvūnų dalių. „Žarnų ir sausgyslių traškučiai yra gana sūrūs, tuo tarpu plaučių traškučiai primena kepenų skonį ir yra minkštesni, - sako jis. - Kiaulės odos ir viščiukų kojų traškučiai yra ypač sultingi ir traškūs.“
Bjauriausi pasaulio patiekalai (cnngo.com nuotr.) (nuotr. Organizatorių)
4. Šuniena, Pietų Korėja
Reporteris Melvin Francisquini dar šiandien prisimena, kaip šių metų balandį Pietų Korėjoje ragavo šuns mėsos. „Niekada anksčiau neragavau šunienos, ir kai daugelyje šalių ji buvo uždrausta, nusprendžiau paragauti, kol dar P. Korėjoje ji legali.“
„Tai gana kieta mėsa ir savo skoniu primena jautieną“, - sako jis.
„Turiu pripažinti, kad man patiko, - priduria jis. - Valgiau jos priešpiečiams ir galiu teigti, kad likusią dienos dalį jaučiausi sotus“.
Jis taip pat priduria, kad šuns skrandis buvo kiek per gleivėtas, tačiau šunienos sriuba jam tikrai patiko.
Bjauriausi pasaulio patiekalai (cnngo.com nuotr.) (nuotr. Organizatorių)
5. Kepti tarantulai, Kambodža
Manoma, kad nuo senų senovės Kambodžos gyventojai neturėję ko valgyti ėmė kepti ir valgyti tarantulus. Kai kurie vietiniai gyventojai dar ir dabar keptus vorus laiko skaniu užkandžiu.
Reporteris Lee Edward van Laer keptų tarantulų paragavo šių metų kovą, nusipirkęs jų vienoje Kambodžos pakelės parduotuvėje.
„Sakau jums atvirai, svirpliai yra kur kas skanesni nei vorai“, - tikina jis.
Įsigyti keptų tarantulų Lee rekomenduoja pas gatvės pardavėjus, 7-oje magistralėje Kambodžoje tarp Pnompenio ir Kampong Cham.
Bjauriausi pasaulio patiekalai (cnngo.com nuotr.) (nuotr. Organizatorių)
6. Riebaluose keptos cikados, Tailandas
Pasak Adam Lambert-Gorwyn, riebaluose keptų cikadų galite paragauti Tailando kaimeliuose ar įsigyti pakelės parduotuvėse. Juose yra labai daug vertingų baltymų. „Paragavus paruoštų vabzdžių pirmiausia skonis primena žemės riešutus, o sukramčius tai panašėja į kepsnį. Nėra taip blogai, kaip atrodo“, - sako Lambert-Gorwyn.
Bjauriausi pasaulio patiekalai (cnngo.com nuotr.) (nuotr. Organizatorių)
7. Keptos varlės, Filipinai
Keptos varlės yra itin populiarus delikatesas Filipinuose, Pampangos mieste. „Keptos varlės išties primena paukštieną, - sako Dacalanio, kuriam jau teko ragauti ir medgręžio lervų. - Jų mėsa balta ir minkšta.“
Pasak Dacalanio, ne visi restoranai moka gerai paruošti ši delikatesą, kai kada jaučiamas nemalonus glitus varlės skonis. Kadangi reporteris šį patiekalą išbandė jau ne vienoje užkandinėje, keptų varlių kojų ir įdarytų roplių jis rekomenduoja paragauti „Everybody's“ kavinėje Pampangoje (MacArthur plente, Del Pilar San Fernande).
Bjauriausi pasaulio patiekalai (cnngo.com nuotr.) (nuotr. Organizatorių)