Kunigas Mindaugas Šlaustas pasakojo, kadangi yra pastebima, kaip keičiasi laikai, tai natūraliai pasikeičia ir tradicijos. Prakalbus apie sušius, jų populiarumą per Kūčias, kunigas atsako, kad tai priklauso nuo mūsų tradicijų ir jų išlaikymo. Svarbiausias simbolis, visgi, pašventintas kalėdaitis.
„Labai sunku atsakyti į šį klausimą (apie sušių valgymą Kūčių dieną), iš tiesų – daug dalykų keičiasi, mes, aišku, sakom, kad tie tradiciniai valgiai Kūčių yra kilę iš mūsų tautos, tai, ką žmonės valgydavo, ir panašiai, ir tos tokios naujos tendencijos, mados, ateina ir keičia tradiciją.
Ar tai gerai, yra kitas klausimas, tai kaip mes suprantame savo tradicijos išlaikymą. Aišku, pats pagrindinis Kūčių stalo toks, sakykim, simbolis, yra pašventintas kalėdaitis, kurį laužiama. Tai toks esminis dalykas, kurį turėtumėm kiekvienas ant savo stalo, kaip susitaikymo simbolį, kaip palaimintos duonos, tą, kurią laužom“, – pasamprotavo kunigas.
Mandarinai neturėtų būti per Kūčias?
Kadangi ne tik sušiai, bet ir mandarinai nėra priskiriami prie lietuviškų, tradicinių patiekalų, iškyla klausimas, ar ir jų negalima valgyti per Kūčias, kad ir kokie jie bebūtų populiarūs.
„Na, ir mandarinai gi nebuvo Lietuvos patiekalas, jis tiesiog atėjo, vėlgi, keičiantis laikams, galimybėms, ar ne, ir tapo tokia neatsiejama dalimi. Tai vėl, kaip matot, kaip viskas keičiasi, iš tiesų. Mes šiai dienai nebesistebim turbūt, tai po kažkiek metų nesistebėsim ir sušiais“, – pasisakė jis.
Netradicinis maistas Kūčių metu – globalizacijos proceso dalis
Kunigas Vidmantas Šimkūnas teigė, kad tradicijos neapsiriboja, nepriklauso nuo krikščionybės, o neįprasto maisto ant Kūčių stalo buvimas yra nauja realybė.
„Tai vertinu kaip globalizacijos procesą. Šiaip, krikščionybė neapsiriboja čia tradicijomis. Jeigu tradicijos neša religinį, krikščionišką turinį, tai gerai, bet jos keičiasi, kaip ir mes.
Tai aš matau tai, kaip visiškai naują dalyką, kuris yra tiesiog mūsų dienų tikrovė. Man yra svarbiau bendruomenė ir bendrystė. Jeigu žmonės randa džiaugsmą, būdami kartu ir valgydami sušį, tai kodėl ne“, – dalinosi jis.
Pašventinto kalėdaičio reikšmė
V. Šimkūnas akcentavo apie kalėdaičio prasmę ir jog bendrystė vienas su kitu yra tai, ką iš tikrųjų reikia puoselėti.
„Kalėdaitis toks yra visus vienijantis irgi maistas, simbolinis gal daugiau maistas. Visi tie valgymai, nežinau, ar į valgymo antropologiją žiūrėsim, tai yra bendrystė – dalinimasis tuo, kas neša gyvybę ir džiaugsmą, nes su priešais nenori dalintis maistu.
Tai čia susitaikymas, draugystė, bendrystė. Ir tada dalinimasis, kas tau skanu, brangu, ir valgymo džiaugsmas kartu.
Tai už tų visų valgymų aš matyčiau šitą. Ir, žinokit, su meile pagaminti, už sunkiai uždirbtus pinigus nupirkti, nu nežinau, bet čia yra dėmesio ir pagarbos parodymas vieni kitiems“, – sakė jis.
Įprastas kuklesnio maisto valgymas
Kunigas Antanas Saulaitis pasakė, kad žmonės renkasi brangesnius ir ne lietuviškus, netradicinius maistus pirkti būtent Kūčioms. Prasitarė ir apie mėsą, kad jos nevalia valgyti.
„Man atrodo, reikia laikytis tų senų papročių ir įprastus, kuklesnius valgius valgyti. Bent jau mūsų kultūroje jūros gerybės (ar sušiai) yra brangus valgis, brangesnis, negu paprastas, o Kūčios – švenčiausiasis vakaras, o valgis šimtų metų yra paprastas, ne prabangus.
Pagal tradiciją, yra pasninko diena prieš didelę šventę, tad reikia pasiruošti malda ir bendravimu prie Kūčių stalo, tai mėsa netinka“, – pasisakė A. Saulaitis.
Išbandykite receptus iš anksto, kad išvengtumėte šventinės skubos
Naujienų portalas tv3.lt primena, kad receptų pasirinkimas ir jų išbandymas iš anksto padės ne tik įsitikinti, kad patiekalai atitinka jūsų lūkesčius, bet ir suteiks daugiau pasitikėjimo ruošiant Kūčių vakarienę.
Neleiskite šventinei skubai sugadinti nuotaikos! Be to, kas nenorėtų kasdienę vakarienę pagyvinti šventiniais patiekalais?
Norintiems surengti Kūčių vakarienės repeticiją, ekspertai siūlo išbandyti du (ne)tradicinius, tačiau lengvai pagaminamus ir su Kūčiomis suderinamus patiekalus: žuvies pyragą su egzotiškomis natomis bei salotas su gaiviais mangais. Šie patiekalai garantuotai papuoš jūsų šventinę vakarienę naujais, netradiciniais skoniais.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!