Šaldytuvas – ne tik dėžė, kurioje laikome maistą, kad ilgiau negestų. Tai –
šeimos gyvenimo būdo ir mitybos įpročių atspindys. Nuo to, koks maistas į jį
patenka ir kaip jame laikomas, priklauso šeimos pietų stalo kokybė ir gausa.
Deja, pasirūpinti šaldytuvo švara neužtenka. Ne mažiau svarbu atkreipti
dėmesį į tvarką jame.
1. Karas su bakterijomis.
Higienos normos šiuo atveju griežtos: termiškai
neapdoroti ir švieži produktai šiukštu negali atsidurti ant vienos lentynos.
Tik taip išvengsite maisto užkrėtimo bakterijomis. Dar blogiau, jei žalią
mėsą laikote ant viršutinės šaldytuvo lentynos, iš jos persisunkusios sultys
gali nutekėti žemyn ir užteršti visą šaldytuvą.
2. Apsaugokite produktus nuo kvapų.
Ne paslaptis, kad kai kurie šaldytuve laikomi maisto produktai palieka jame
savo kvapą. O kiti gaminiai, pavyzdžiui, pienas, itin gerai sugeria
aromatus. Tad pasirūpinkite, kad „kvapieji“ produktai į šaldytuvą keliautų
tik sandariai uždaryti arba įsukti į maisto saugojimo plėvelę.
3. Dažniausiai naudojamus – į priekį.
Ant patogiausiai pasiekiamų šaldytuvo
lentynų sudėkite tuos produktus, kuriuos naudojate dažniausiai.
Taip bus patogiau ne tik jums, bet ir saugiau kitiems produktams, kuriuos
naudojate ne kasdien. Tuomet jų neteks nuolat išiminėti siekiant grietinės
indelio ar mėgstamo salotų padažo, taigi rečiau naudojamų produktų galiojimo
laikas nesutrumpės.
4. Skirkite vieną lentynėlę vaikų skanėstams.
Be abejo, ji turėtų būtineaukštai, kad mažieji galėtų lengvai pasiekti savo mėgstamus valgius ir
užkandžius. Ant šios lentynėlės patraukliai išdėliokite sveikų maisto
produktų ir patiekalų, į dailius indelius kasdien sudėkite pjaustytų
daržovių ar vaisių. Kai patys galės pasiimti šio bei to užkąsti, mažieji
jausis labiau suaugę ir galbūt dažniau rinksis tai, kas sveika.
5. Sveikų užkandžių lentynėlė.
Rūpinatės šeimos narių sveikata ar svajojate
sulieknėti? Skirkite šaldytuve erdvės ir sau. Jei kasdien ten sudėtumėte
sveikų užkandžių – būtų mažiau pagundos čiupti tai, kas nesveika. Daržovių
vėrinėliai, vaisių salotos, varškė ir riekelėmis pjaustyta neskaldytų grūdų
duona – tai tik keletas valgių, kurių sąrašą nuolat galite papildyti.
6. Maisto atsargos.
Mūsų mamų ir močiučių karta įprato šaldytuve saugoti
žirnelių, žuvų, mėsos konservų. Ne tik todėl, kad jų prireikdavo užklydus
netikėtam svečiui, bet ir todėl, kad parduotuvėse jų būdavo tik
kartkartėmis. Dabar netikėtų svečių užklysta vis rečiau (juk visi turi
telefonus ir apie atvykimą praneša iš anksto!), parduotuvės – nepalyginamai
pilnesnės, o vaišių stalas vis labiau linksta prie minimalizmo. Vis dėlto
atsisakyti konservų nederėtų – geriau tegul jų visada būna jūsų šaldytuve:
konservuotos sriubos, mėsos ar žuvies, ilgai galiojančio pieno pakelis. Kaip
ir vienas kitas šaldytas pusfabrikatis šaldiklyje. Tokios atsargos išties
padės netikėtais atvejais: kai sirgsite, visiškai neturėsite laiko nulėkti į
parduotuvę arba pastebėsite, kad iki algos likus dar keletui dienų kišenėje
ir piniginėje ėmė švilpauti vėjai.
7. Iškrovos diena.
Kartą per mėnesį išvalykite šaldytuvą, patikrinkite, ar
jame nėra užsilikusių sugedusių, nebegaliojančių maisto produktų. Taip pat
atlikite maisto atsargų reviziją: galbūt kai ką iš jų jau panaudojote, tad
metas atnaujinti šaldytuvo atsargų asortimentą?
8. Išsirinkite tinkamas šaldytuvo dėžutes.
Patogiausia naudoti skaidrias,
permatomas, stiklines ar plastikines dėžutes su sandariai uždaromu
dangteliu. Tada nereikės aklai spėlioti, kas vienoje ar kitoje sudėta. Jei
naudojatės neskaidriomis dėžutėmis, puikus sumanymas būtų papuošti jas
lipdukais su užrašais ar piešinėliais, ką į kurią dėsite – juk vis tiek
turite tradicinį tokių į dėžutes dedamų produktų ir patiekalų sąrašą pagal
šeimos poreikius.
Parengė Laura Mureikaitė