Žuvies turgus tiesiog dūzgia: nusidriekia pirkėjų eilės, pardavėjai vos spėja pildyti šaldytuvus. Nusistebėjus, kad žmonių daug, pardavėjai sako, čia dar nedaug: daug bus šeštadienį ir sekmadienį.
Kokybiškų atvėsintų žuvų oda blizga, akys skaidrios, žiaunos rausvos. Žuvis neturi būti suglebusi. Žinoma, gerą žuvį padeda nusipirkti uoslė. Šviežia žuvis – savam stalui, o rūkyta – net dovanoms.
Lietuvių Kūčių stalas neįsivaizduojamas be silkės, o klaipėdiečių – ir be stintos.
Stintos – po septynis eurus be vieno cento už kilogramą, tačiau žvejai sako, kad čia tik pirmos žuvys, jų dar nedaug, vėliau kaina kris. Pardavėjai sako žuvies kainų nekėlę nuo euro įvedimo.
Dar keletas patarimų, kad žuvis ant šventinio stalo taptų skaniausiu valgiu: šaldytą žuvį atitirpinti reikėtų iš lėto, šaldytuve, lengviau nuvalysite ją vos minutei pamerkę į verdantį vandenį, su oda kepama žuvis išliks sultingesnė. Kai kurios žuvys turi dumblo kvapą – jis dings ištrynus citrinos sultimis ar perplovus pasūdytu vandeniu. Ir nepadauginkite prieskonių – žuvis natūraliai skani.
Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže: