REIKĖS: 400 g jaunų cukinijų; 300 g miltų; 200 g cukraus; 2 kiaušinių; 100 ml saulėgrąžų aliejaus; 50 g sviesto; 2 valg. š. aguonų; 2 valg. š. citrinos ar apelsino sulčių; 2 arb. š. smulkiai nutarkuotos citrinos ar apelsino žievelės; 1,5 arb. š. vanilės esencijos arba vanilinio cukraus; 1,5 arb. š. kepimo miltelių; 0,5 arb. š. kepimo sodos; 1 žiupsnio druskos.
Šokoladiniam glaistui: 200 g juodojo šokolado; 50 g sviesto.
GAMINIMAS
Sviestą išlydome mikrobangėje, paliekame atvėsti. Cukinijas nulupame, sutarkuojame stambia tarka, sudedame į sietelį ir paliekame nusivarvėti. Po to gerai nuspaudžiame, kad nuvarvėtų kuo daugiau skysčio.
Orkaitę įkaitiname iki 170 C.
Viename inde išplakame kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, po to įmaišome sviestą ir aliejų. Sodą sumaišome su citrinų (ar apelsinų) sultimis ir sumaišome su kiaušinių mase.
Viename inde miltus sumaišome su druska ir kepimo milteliais. Tada pamažu įmaišome į kiaušinių masę. Sudedame citrinos (ar apelsino) žievelę, suberiame aguonas, nusunktą cukiniją ir šaukštu išmaišome.
Formą, kurioje kepsite, gerai ištepame sviestu, pabarstome miltais ir supilame tešlą.
Keksą kepame įkaitintoje orkaitėje 50-60 min. Kai praeis 50 minučių, mediniu dantų krapštuku patikriname ar keksas jau iškepęs, jei dar ne, tuomet kepame 5-10 minučių ilgiau (kepimo trukmė priklauso nuo orkaitės).
Iškepusį keksą išimame iš orkaitės ir paliekame atvėsti, po to atsargiai išimame iš kepimo formos.
Šokoladinis glaistas – į vieną indą sudedame šokoladą, sviestą ir ištirpiname mikrobangėje. Gerai išmaišome ir apliejame iškepusį keksą. Skanumėlis!
Šaltinis: Lithuanian in the USA