Produktai, kuriuose gausu kalio, neleidžia užsikimšti kraujagyslėms. Ankstesni mokslininkų darbai įrodė, jog apkalkėjusios ir nelanksčios arterijos padidina riziką patirti širdies smūgį ir insultą.
Mokslininkai tiki, jog kalis reguliuoja genus, padedančius arterijoms išlikti sveikoms ir lanksčioms.
Tyrimų autorius Dr. Paulas Sandersas sakė: „Tyrimai atskleidė, jog pakankamas kalio kiekis organizme neleidžia kraujagyslėms sukalkėti.“
Mokslininkai tyrimams naudojo peles, kurioms, paskyrus specialią daug riebalų turinčią dietą, grėsė širdies ligos. Pelėms taip pat buvo duodamas mažas, normalus arba labai didelis kiekis kalio.
Rezultatai parodė, kad pelių, kurių organizme buvo per mažai kalio, arterijos tapo žymiai kietesnės.
Gyvūnai, vartoję netgi per daug kalio, patyrė mažesnį arterijų sukietėjimą, o graužikams, kurie maitinosi kalio turinčiais produktais, suminkštėjo ne tik kraujagyslės, bet ir pagrindinė kūno arterija – aorta.
„Šie tyrimai yra labai svarbūs, nes tik jie padėjo atskleisti, kad normalus kalio kiekis organizme ir maisto produktų, turinčių šį mikroelementą, vartojimas padeda išvengti širdies ligų“, - pridūrė Dr. Paulas Sandersas.