Apskritai, maisto derinimo principų išmanymas svarbus todėl, kad suvalgius vienokį ar kitokį maistą iš kelių skirtingų ingredientų nevyktų puvimas skrandyje, neužsiterštų žarnynas ir maistas bei vitaminai būtų lengviau įsisavinami.
Rūgštus netinka su saldžiu
Ilgus metus žaliavalgystę propaguojantis ir maisto produktų suderinamumą analizuojantis Edvinas Zubrys sako, jog geriausia derinti rūgščius vaisius su rūgščiais ir pusiau rūgščiais, saldžius su saldžiais ir pusiau saldžiais.
Kai kurie vaisiai, anot jo, apskritai nedera su kitais vaisiais. ,,Arbūzai, melionai valgomi tik vieni. Bananai ir obuoliai valgomi vieni arba su žalumynais, bet nei tarpusavy, nei su kitais vaisiais nedera“, - sako jis.
Rūgštūs vaisiai virškinami lėčiau
Pavyzdžiui, banano ir kivio derinys gali skatinti pilvo pūtimą, virškinimo sutrikimus. Greičiausiai virškinami saldūs, sultingi vaisiai, o kuo rūgštesni, tuo lėčiau virškinami.
Vaisiai valgomi atskirai
Štai tinklaraštyje asliekna.lt pabrėžiama, jog vaisiai – puikus ir naudingas organizmui produktas, tačiau tik tuomet, kai valgomi vieni. Vaisiai gali būti kaip užkandis, tačiau nedera jų valgyti drauge su daržovėmis ar užkandžiauti pietaujant, pusryčiaujant. Tokiu atveju vaisiai patektų į skrandį, kai ten dar virškinamas anksčiau suvalgytas maistas ir sutrikdytų virškinimą.
Apskritai, žaliuosius kokteilius ir vaisius geriausia valgyti ne kaip desertą ar gerti valgant, bet bent pusvalandis prieš kitą maistą. Tuomet jie spėja patekti į plonąsias žarnas ir yra suvirškinami.