• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tinkamas patiekalo pasirinkimas pusryčiams gali būti ne tik skanus, bet ir naudingas. Vieną produktą specialistai vadina tikra aukso gysla sveikatai, nes jis padeda sumažinti net padidėjusį cholesterolio kiekį ir išvengti rimtų sveikatos problemų.

Tinkamas patiekalo pasirinkimas pusryčiams gali būti ne tik skanus, bet ir naudingas. Vieną produktą specialistai vadina tikra aukso gysla sveikatai, nes jis padeda sumažinti net padidėjusį cholesterolio kiekį ir išvengti rimtų sveikatos problemų.

REKLAMA

Didelis cholesterolio kiekis reiškia, kad kraujyje yra per daug riebalinės medžiagos, vadinamos cholesteroliu. Nors iš pradžių tai pavojaus nekelia, laikui bėgant ši medžiaga gali susikaupti kraujagyslėse, jas užkimšti ir trukdyti kraujui tekėti.

Dėl šios priežasties padidėjęs cholesterolio kiekis yra vienas iš svarbiausių rizikos veiksnių, galinčių sukelti tokias rimtas būkles, kaip insultas ir infarktas.

Aukštą cholesterolį gali lemti keli veiksniai. Vienas iš jų yra mityba – per didelis sočiųjų riebalų kiekis gali jį padidinti. Laimei, tam tikri mitybos pokyčiai gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgdama į tai, labdaros organizacija „Heart UK“ pasidalijo sveikais ir skaniais pusryčiais, kurie jums padės tai padaryti, rašo express.co.uk.

REKLAMA

Pusryčiams rinkitės avižas

Turintiems padidėjusį cholesterolio kiekį fiziologas Ryanas Hodgkinsonas rekomenduoja pusryčiams valgyti avižas. Jis siūlo avižų dribsnius ne virti, o iš vakaro užpilti skysčiu – pavyzdžiui, vandeniu, pienu arba jogurtu.

Vaisiais ar medumi pagardintas patiekalas pastaraisiais metais daugeliui tapo įprastais pusryčiais. Jei norite geresnių rezultatų, R. Hodgkinsonas rekomenduoja avižas derinti su jogurtu.

„Iš vakaro užpiltos avižos – puikus būdas pradėti dieną, nes jos padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir natūraliai turi mažai sočiųjų riebalų, – aiškino jis. – Jos yra sočios, todėl nejausite alkio ir nekils pagunda užkandžiauti.“

REKLAMA
REKLAMA

Avižos naudingos todėl, kad jose gausu skaidulinių medžiagų, vadinamų beta gliukanais, kurių poveikis cholesterolio kiekiui mažinti yra moksliškai įrodytas. „Heart UK“ teigia, kad kasdien suvartojant tris gramus beta gliukano, galima tikėtis teigiamo poveikio.

„Beta gliukanas žarnyne sudaro gelį, kuris sulaiko daug cholesterolio turinčią tulžies rūgštį, – teigia labdaros organizacija. – Tai reiškia, kad iš žarnyno į kraują patenka mažiau cholesterolio. Tada kepenys turi paimti daugiau cholesterolio iš kraujo, kad pagamintų daugiau tulžies, o tai mažina cholesterolio kiekį kraujyje.“

„British Heart Foundation“ rekomenduoja rinktis neriebų jogurtą – ieškokite etiketėje užrašo „be pridėtinio cukraus“ ir „pagaminta iš 100 % pieno“. Taip pat patikrinkite, ar yra „pienas“ ir „gyvosios kultūros“ yra vienintelės sudedamosios dalys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų