Valgykite viską
Ilgą laiką pacientams norintiems numesti svorio buvo patariama atsisakyti cukraus ir miltų. Vis dėlto, A. Unikauskas sako, kad tai buvo klaidingas įsitikinimas ir siūlo laikytis kitokių taisyklių – valgyti viską, bet lieknėti!
Profesorius pasakoja, kad dėl didėjančio svorio ir sudėtingo riebalų atsikratymo proceso dažnai būna kaltas insulinas.
„Svarbu suprasti, kad į skirtingą maistą mūsų organizmai reaguoja skirtingai ir išskiria skirtingus hormonus. Insulinas yra hormonas, kuris visiškai blokuoja riebalų deginimą organizme ir skatina jų kaupimąsi. Jeigu imsite valgyti teisinga tvarka ir dings didžiuliai gliukozės šuoliai, normalizuosis insulino kiekiai, organizmas ims deginti riebalus ir svoris kris savaime“, – teigia laidos vedėjas A. Unikauskas.
Atliko eksperimentą
„Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė pasakoja, kad vedina smalsumo, praeitą vasarą atliko eksperimentą. Vaistininkė 10 dienų su specialiu aparatu sekė savo gliukozės kiekį kraujyje ir pastebėjo įdomių dalykų.
„Matavimą atlikau 10 parų. Valgiau įvairų maistą, buvo įdomu pasižiūrėti, kaip į skirtingus produktus ir patiekalus reaguoja organizmas. Pavyzdžiui, suvalgiusi picos gabalėlį pamačiau, kad įvyksta didžiulis gliukozės šuolis. Taip pat didžiulį šuolį sukėlė ir mango gabalėlis, ko nepasakyčiau, pavyzdžiui, apie torto gabalėlį. Dar vienas dalykas, kurį pastebėjau, tai, kad norint išvengti gliukozės šuolio, prieš maistą reikia suvalgyti dubenėlį žalių salotų. Taip pat šis įprotis sumažino mieguistumą ir smegenų rūką“, – dalijasi J. Aleknienė.
Patarė laikytis 4 taisyklių
Jeigu norite sumažinti savo kūno svorį, visų pirma, A. Unikauskas pataria valgyti maistą tam tikra tvarka.
„Moksliniai tyrimai įrodė, kad jeigu mes valgysime maistą specialia tvarka, gliukozės šuolius sumažinsime net 75 procentais. Pirmiausia patariu valgyti žalias, lapines daržoves. Po to galite valgyti baltymus ir riebalus. Na ir tada, galima suvalgyti angliavandenių – krakmolingų daržovių, ryžių, makaronų ar saldumynų“, – sako profesorius.
Pasak specialisto, jeigu pirmiausia suvalgome žalių daržovių, jos mūsų organizme sukuria apsauginį tinklą, kuris sulėtina gliukozės patekimą į kraują. Taigi, sumažėja gliukozės šuolio rizika.
Taip pat svarbu gerti skysčius. Metant svorį A. Unikauskas pataria vandenį pagardinti obuolių actu.
„Tyrimai įrodė, kad jeigu prieš valgant išgersite stiklinę vandens pagardinto obuolių actu, gliukozės šuolius sumažinsite net 30 proc. Gerti su vandeniu tinka tik natūralus, nefiltruotas, nerafinuotas, nepasterizuotas ir neskaidrintas obuolių actas“, – pataria gydytojas.
Trečioji taisyklė – prieš valgant angliavandenius, pasistenkite suvalgyti maisto turinčio riebalų ir skaidulų.
„Rekomenduoju „aprengti“ angliavandenius. Kitaip tariant, jei valgote angliavandenių turintį maistą, tai pasirūpinkite, kad kartu suvalgytumėte ir riebalų bei skaidulų“, – aiškina laidos vedėjas.
Na ir galiausiai, po valgio neskubėkite prigulti, o verčiau išeikite pasivaikščioti.
„Po valgio rekomenduoju judėti, pavyzdžiui, pasivaikščioti. Judant suvaldomas gliukozės padidėjimas ir išvengiama mieguistumo“, – apibendrina A. Unikauskas.