goodhousekeeping.com dalijasi top 5 maisto produktais, kurie, remiantis moksliniais tyrimais, padeda išsaugoti smegenų sveikatą ir sumažina Alzheimerio ligos bei demencijos riziką.
Migdolų sviestas
Riešutai ir riešutų sviestas yra geriausias vitamino E, svarbiausio antioksidanto, saugančio nuo ląstelių irimo, kuris yra susijęs su Alzheimerio liga, šaltinis. Migdolai taip pat turi daug kalcio, magnio ir kalio, jie padeda stabilizuoti kraujospūdį, o tai svarbu stiprinant smegenų sveikatą.
Avokadai
Avokaduose gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino E, kurie yra naudingi smegenų sveikatai. Pabandykite pridėti avokadų prie mėgstamų salotų arba kaip slaptą kepimo ingredientą. Nepamirškite, kad nors avokaduose yra daug sveikų riebalų, juose vis tiek yra daugiau kalorijų nei kituose vaisiuose.
Graikiniai riešutai
Dauguma riešutų organizmui suteikia baltymų ir sveikųjų riebalų, o būtent graikiniai riešutai yra ypač žinomi dėl širdies ir kraujagyslių sistemos veikimo stiprinimo bei gebėjimo „maitinti“ atmintį.
Brokoliai, briuselio ir žiediniai kopūstai
Šios daržovės yra priešuždegiminės ir turinčios daug antioksidantų, jose gausu vitamino C, seleno, folio rūgšties ir kalio. Žiediniai kopūstai suteikia papildomo vitamino K, reikalingo kraujo krešėjimui ir kaulų mineralų tankiui palaikyti. Be to, šiose daržovėse yra junginio, galinčio padėti apsaugoti kraujagysles. Junginys pašalina kenksmingus kancerogenus, kurie ilgainiui gali sukelti pažinimo pablogėjimą.
Juodos pupelės
Pupelėse ir ankštiniuose augaluose yra daug svarbių B grupės vitaminų, ypač folio rūgšties. Ji yra atsakinga už homocisteino pavertimą aminorūgštimi metioninu, kuris padeda reguliuoti kepenis. Didelis homocisteino kiekis susijęs su padidėjusia Alzheimerio ligos rizika, todėl, norint ją sušvelninti, labai svarbu valgyti pakankamai folio rūgšties turintį maistą.