Vedėjai V. Poderytė-Bernatavičė ir L. Suodaitis kvietė žiūrovus kartu nusikelti į viduramžių Škotiją ir išbandyti legendinio filmo „Narsioji širdis“ įkvėptą patiekalą.
Legendinė epinė drama „Narsioji širdis“ (angl. „Braveheart“), kurią režisavo ir pagrindinį vaidmenį atliko Melas Gibsonas, pasakoja apie Škotijos didvyrį Viljamą Volisą. Pagrindinio veikėjo gyvenimą sukrečia skaudi netektis – praradęs tėvą ir brolį, berniukas patenka į dėdės globą ir išvyksta į užsienį, kur įgyja išsilavinimą bei išmoksta kovoti.

Sugrįžęs į gimtinę, jis slapta veda mylimąją Murron ir tikisi sukurti ramų gyvenimą. Tačiau jų laimė trunka neilgai – Murron žiauriai nužudoma, o ši tragedija tampa lemtingu lūžiu Voliso kovoje už Škotijos laisvę.
Subūręs savo kraštiečius, Viljamas stoja į nuožmią kovą su engėjais, o jo vadovaujami škotai pasiekia įspūdingų pergalių, įskaitant garsųjį Stirlingo tilto mūšį, kurio metu jie įveikia stipresnę Anglijos kariuomenę.
Tiesa, nors filmas užkariavo žiūrovų širdis emocingu pasakojimu ir įspūdingais vaizdais, jis sulaukė kritikos dėl istorinių faktų neatitikimų. Nepaisant to, tai yra viena įsimintiniausių kino juostų apie drąsą, laisvę ir nenugalimą žmogaus dvasią.
Aptarę filmo siužeto vingius ir įdomybes, V. Poderytė-Bernatavičė ir L. Suodaitis pasiraitojo rankoves ir pagamino škotiškus kiaušinius – tokių mėsos kukulių su kiaušiniu viduje dar greičiausiai nevalgėte.
Škotiški kiaušiniai
Kiaušiniams reikės:
- 11 kiaušinių (8 virimui, 3 plakiniui);
- 8-10 didelių naminių kiaulienos dešrelių;
- 2 v. š. garstyčių;
- 3 v. š. kapotų laiškinių česnakų arba šviežių petražolių;
- 1 puodelio miltų;
- 6 riekelių „Toste“ viso grūdo duonos skrudinimui „Vilniaus duona“;
- Muskato „Sauda“;
- Druskos ir pipirų „Sauda“;
- Kelių riekelių „Agotos“ duonos su sėklomis „Vilniaus duona“;
- 1 l aliejaus gruzdinimui.
Majoneziniam garstyčių padažui reikės:
- 3 v. š. majonezo „Vilnius „Naminis“;
- 3 a. š. garstyčių;
- 1 v. š. Vorčesterio padažo;
- Česnako granulių „Sauda“;
- Druskos ir pipirų „Sauda“.
Gamyba:
Pirmiausiai paskrudinkite viso grūdo duoną orkaitėje, kad ji taptų traški. Pasmulkinkite riekeles į mažesnius gabalėlius pirštais ar peiliu, sudėkite duoną į smulkintuvą bei sutrinkite į smulkių džiūvėsėlių.
Išvirkite kiaušinius iki norimo paruošimo lygio – kieto, vidutinio arba minkšto. Po virimo iškart sudėkite kiaušinius į ledinį vandenį, kad jie greitai atvėstų. Nulupkite kiaušinius po tekančiu drungnu vandeniu.
Tuomet, dideliame dubenyje sumaišykite maltą dešrą su smulkintais laiškiniais česnakais (arba petražolėmis). Pagardinkite garstyčiomis, muskatu, druska ir pipirais.
Naudodami pirštus, gerai išmaišykite mišinį, kad visi ingredientai tolygiai pasiskirstytų. Dešrų mišinį padalinkite į aštuonias lygias dalis.
Ant maistinės plėvelės užtepkite truputį aliejaus, tada dėkite į ją dešros masę ir formuokite vienodo storio blyną. Į kiekvieno blyno centrą dėkite po virtą kiaušinį. Paimkite plėvelę už šonų ir susukite bei paspauskite, kad mėsa apdengtų visą kiaušinį. Taip mėsa padenkite visus kiaušinius.
Pasiruoškite tris dubenėlius: vieną su miltais, kitą su kiaušinio plakiniu, trečią – su džiūvėsėliais. Kiekvieną dubenėlį pagardinkite druska ir pipirais. Mėsa apgaubtus kiaušinius pirmiausia apvoliokite miltuose, tada kiaušinio plakinyje, galiausiai – džiūvėsėliuose. Jei turite laiko, palaikykite kiaušinius šaldytuve.
Įkaitinkite gilų puodą su aliejumi. Atsargiai įdėkite kiaušinius į karštą aliejų ir palaukite kelias sekundes prieš išleisdami juos iš šaukšto.
Jei aliejus nevisiškai padengia kiaušinius, švelniai pavartykite juos šaukštu, kad jie tolygiai apkeptų iš visų pusių. Kepkite, kol kiaušiniai gražiai apskrus ir mėsa taps auksinės spalvos. Vidinė mėsos temperatūra turi pasiekti 63 laipsnius.
Kol kiaušiniai kepa, pasigaminkite padažą: sumaišykite majonezą su garstyčiomis, Vorčesterio padažu, česnako granulėmis ir druska bei pipirais.
Iškeptus kiaušinius nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir patiekite kartu su majoneziniu-garstyčių padažu bei juoda duona su sėklomis. Skanaus!
„Gero savaitgalio receptas“ – šeštadieniais, 11 val. tik per TV3!











































































































































































































































































































