Pasigaminę šiuos patiekalus tikrai nepasigailėsite – pirštelius apsilaižys ir maži, ir dideli.
Špinatų ir fetos sūrio pyragas Spanakopita
Jums reikės: 400 g špinatų; keleto šaukštų alyvuogių aliejaus; 3-4 vnt. skiltelių česnako; 3 vnt. šalotinių svogūnų; pundelio svogūnų laiškų; žiupsnelio cukraus; 450 g feta sūrio; 3 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinių; pundelio šviežių petražolių; šiek tiek krapų (pasirinktinai); 100 g lydyto ghee sviesto; 450 g filo tešlos; šiek tiek juodųjų pipirų.
Į didelį puodą įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir įjunkite kaitrą. Aliejui įkaitus suberkite pusę kruopščiai nuplautų špinatų ir intensyviai maišykite.
Jiems apvytus, sudėkite likusius špinatus ir taip pat maišykite, kol špinatai „suvys“. Taip paruoštus špinatus suberkite į kiaurasamtį ir palikite nuvarvėti.
Į keptuvę įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir suberkite susmulkintus česnakus bei šalotinius svogūnus. Kepkite apie penkias minutes, kol svogūnai taps skaidrūs.
Šioje vietoje labai svarbu stebėti česnakus, jie turi lengvai apkepti ir nepradėti skrusti. Į keptuvę suberkite nuvarvėjusius špinatus ir labai lengvai pakepkite apie penkias minutes, kad nugaruotų perteklinė drėgmė.
Petražoles, svogūnų laiškus ir krapus susmulkinkite, suberkite į dubenį, taip pat sudėkite apkeptus špinatus ir išmaišykite.
Į aukštesnį trintuvo indą sudėkite pusę fetos sūrio, įmuškite kiaušinius ir sutrinkite iki vientisos masės. Kitą pusę fetos sūrio sutrupinkite į dubenį su špinatais ir apkeptais žalumynais. Kiaušinių ir fetos masę taip pat supilkite į dubenį su jau paruoštais ingredientais ir gerai išmaišykite.
Filo tešlą išimkite iš pakuotės ir uždenkite drėgnu rankšluostuku, kad nesudžiūtų. Taip ją laikykite viso gaminimo metu. Du tešlos lakštus tieskite skersai ant darbinio stalviršio ir patepkite lydytu ghee sviestu.
Tada tieskite dar du lakštus, tik šį kartą išilgai ir vėl patepkite sviestu. Kitus du lakštus klokite įstrižai ir vėl patepkite sviestu.
Taip tęskite dėliodami po du lakštus sudarydami tarsi žvaigždę ir visus lakštus patepdami sviestu, kol turėsite penkis sluoksnius.
Apvalią kepimo formą patepkite sviestu, įklokite suglamžytą kepimo popierių ir atsargiai įklokite paruoštus filo tešlos lakštus.
Lakštai turi prisiglausti prie kepimo popieriaus, todėl drąsiai ją paspauskite. Supilkite paruoštą špinatų įdarą ir uždenkite likusiais filo tešlos lakštais juos patepdami sviestu.
Tešlos kraštų nenupjaukite, o suverskite į kepimo formos vidų sudarydami netvarkingą, raukšlėtą pyrago viršų ir jį patepkite sviestu.
Taip paruoštą pyragą dėkite į iki 190°C laipsnių įkaitintą orkaitę, su kaitinimo iš viršaus ir apačios funkcija ir kepkite apie 45 minutes. Jei pyragui iškepus norėsis traškesnio ir labiau apskrudusio viršaus, įjunkite grilio funkciją ir pakepkite dar apie penkias minutes, kol gražiai apskrus.
Pyragui iškepus lukterkite 15-20 minučių, kol šiek tiek pravės ir tada skanaukite. Skanaus!
Pasta su špinatų pesto ir traškiais avinžirniais
Špinatų pesto jums reikės: keleto šaukštų kokybiško alyvuogių aliejaus; 150 g anakardžių riešutų; 1 vnt. vidutinio dydžio svogūno; 3 vnt. skiltelių česnakų; 200 g špinatų; druskos pagal skonį; šviežiai maltų pipirų pagal skonį; šlakelio kokybiško alyvuogių aliejaus.
Traškiems avinžirniams reikės: 400 g konservuotų avinžirnių; 1 valg. šaukšto kokybiško alyvuogių aliejaus; žiupsnelio druskos; 1 arb. šaukštelio rūkytos paprikos; 0,5 arb. šaukštelio malto kumino.
Taip pat reikės: 500 g orecciette makaronų; šiek tiek parmezano sūrio.
Paruoškite špinatų pesto. Į keptuvę įpilkite keletą šaukštų alyvuogių aliejaus, įkaitinkite ir suberkite anakardžių riešutus. Kai jie pradės skrusti, suberkite smulkintą svogūną ir lengvai pakepinkite kol pasidarys skaidrūs.
Tada suberkite smulkintus česnakus ir taip pat lengvai pakepinkite. Paskrudintus riešutus su svogūnu ir česnakais suberkite į aukštesnį trintuvo indą.
Špinatus kruopščiai nuplaukite, nusausinkite ir per kelis kartus sudėkite į įkaitintą keptuvę. Kepinant špinatus nuolat maišykite, jiems suminkštėjus, supilkite į trintuvo indą kartu su riešutais.
Sutrinkite, paragaukite ir įberkite druskos bei šviežiai maltų pipirų pagal skonį. Įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Jei manote, kad masė per tiršta ir sunkiai trinasi, įpilkite mažą šlakelį vandens.
Paruoškite traškius avinžirnius. Konservuotus avinžirnius išpilkite iš pakuotės ir labai gerai nusausinkite. Apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi, apibarstykite rūkyta paprika, kuminu ir išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų prieskoniais.
Taip paruoštus avinžirnius dėkite kepti į iki 200°C laipsnių įkaitintą oro gruzdintuvę ir kepkite 12 minučių. Jei kepsite orkaitėje, laiką didinkite iki 20-25 minučių.
Orecchiette makaronus išvirkite pagal gamintojo nurodymus pasūdytame vandenyje. Išvirusius makaronus nusunkite ir suberkite atgal į puodą, sudėkite špinatų pesto ir gerai išmaišykite.
Nepamirškite nupilant makaronus, pasilikti šiek tiek vandens, kuriame jie virė. Jis labai pravers, jei padažas atrodys per tirštas. Tokiu atveju tiesiog įpilkite šlakelį makaronų vandens į puodą su makaronais ir padažu bei vėl gerai išmaišykite.
Patiekite makaronus apibarstydami traškiais avinžirniais ir šiek tiek parmezano sūrio. Skanaus!
Laida „Gardu gardu“ – šeštadieniais, 10.30 val. per TV3!