• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį sekmadienį TV3 žiniasklaidos grupės laidoje „La maistas. Iššūkis“ karaliavo tartarai – populiarus patiekalas, kurį daugelis valgo restoranuose, bet retai gamina patys. Laidos svečiai žinomas šalies šefas Gediminas Albrechtas ir „Armėniško skonio“ virtuvės šefas Arturas parodė, kaip pasigaminti tartarą namuose – nustebins ne tik skoniai, bet ir patiekalų kaina.

Šį sekmadienį TV3 žiniasklaidos grupės laidoje „La maistas. Iššūkis“ karaliavo tartarai – populiarus patiekalas, kurį daugelis valgo restoranuose, bet retai gamina patys. Laidos svečiai žinomas šalies šefas Gediminas Albrechtas ir „Armėniško skonio“ virtuvės šefas Arturas parodė, kaip pasigaminti tartarą namuose – nustebins ne tik skoniai, bet ir patiekalų kaina.

REKLAMA

Jei anksčiau daugeliui lietuvių būdavo sunku pagalvoti, kaip galima valgyti žalią mėsą ar žuvį, šiandien tuo mėgaujamės pasigardžiuodami. O bene populiariausi starteriai restoranuose yra tuno arba jautienos tartarai. Kodėl jų neišmokus pasigaminti namuose?

Tartaras – vienas iš gurmaniškiausių ir elegantiškiausių patiekalų, kuris žavi savo šviežumu ir subtilumu. Jautienos tartaras yra klasikinis prancūziškos virtuvės šedevras, kurio ištakos siekia XIX amžių.

REKLAMA
REKLAMA

Jis gaminamas iš smulkiai kapotos jautienos, pagardinamos įvairiais prieskoniais, garstyčiomis, kiaušinio tryniu ir kitais ingredientais, suteikiančiais jam ypatingą skonį bei tekstūrą.

REKLAMA

Tuo tarpu tuno tartaras – šiuolaikiškesnis patiekalo variantas, dažnai siejamas su Azijos ir Viduržemio jūros regionų virtuvėmis. Jo pagrindą sudaro aukščiausios kokybės šviežias tunas, marinuojamas sojos padaže ar citrusinių vaisių sultyse – būtent tai patiekalui suteikia gaivumo ir lengvumo.

Jei norite pasigaminti tartarą namuose, jums pravers laidos svečių receptai. G. Albrechtas pasidalijo savo firminio tuno tartaro su pasiflorų ikrais receptu, o Arturas parodė, kaip pasigaminti jautienos tartarą su topinambų traškučiais ir petražolių majonezu.

REKLAMA
REKLAMA

Tuno tartaras su pasiflorų ikrais

Reikės:

  • 100 ml pasiflorų kremo / sirupo;
  • 5 g Agar agar;
  • 500 ml aliejaus;
  • Tuno filė;
  • 100 g ridikėlių;
  • 100 g baltojo ridiko;
  • 1 vnt. obuolio;
  • 1 vnt. šalotinio svogūno;
  • 100 ml Ponzu;
  • Alyvuogių aliejaus;
  • Kristalinės druskos;
  • Ridikėlių daigų;
  • Pipirų;
  • 50 g česnakų laiškų.

Gaminimo eiga:

Gaminame pasiflorų ikrus: pašildome pasiflorų tyrę ir suberiame augalinės kilmės želatiną agargarą. Supilame į buteliuką ir leidžiame atvėsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Smulkiai supjaustome baltąjį ir raudonąjį ridikus, obuolį bei šalotinį svogūną. Susmulkiname česnakų laiškus, juos dedame kartu į dubenį. Įtarkuojame žaliosios citrinos žievelės. Supjaustome tuną norimo dydžio gabalėliais. Pagardiname Ponzu (sojų padažu su citrinomis), alyvuogių aliejumi.

Į aliejų įspaudžiame atvėsusią pasiflorų tyrę ir gauname mažus ikriukus, juos nukošiame ir atidedame į šalį.

REKLAMA

Tartarą užklojame labai plonai atpjautu tuno griežinėliu. Patiekiame su pasiflorų ikrais, ridikėlių daigais ir alyvuogių aliejumi.

Jautienos tartaras su topinambų traškučiais ir petražolių majonezu

Reikės:

  • 100 g jautienos išpjovos;
  • 1 vnt. šalotinio svogūno;
  • 20 g petražolių;
  • 1 vnt. kiaušinio;
  • 15 g kaparėlių;
  • 20 g karnišonų;
  • 15 g grūdėtų garstyčių;
  • 15 g saulėje džiovintų pomidorų;
  • 30 g alyvuogių aleijaus;
  • 10 g balzaminio acto;
  • 5 g sojos;
  • 1 vnt. citrinos;
  • 10 g Shimeji grybų;
  • 2 vnt. topinambų;
  • Aliejus gruzdinimui;
  • Druskos;
  • Pipirų.

 

REKLAMA

Gaminimo eiga:

Gaminame topinambų traškučius: smulkiai supjaustome topinambus ir juos apkepame aliejuje. Ištraukiame ir atidedame į šalį.

Nupjauname grybų kotelius ir dedame į dubenį kartu. Smulkiai supjaustome karnišonus, kaparėlius, saulėje džiovintus pomidorus, petražoles ir šalotinį svogūną.

Grybus apkepiname, pagardiname druska ir pipirais, įpilame lašelį sojos.

Ruošiame petražolių majonezą: beriame smulkiai kapotas petražoles, kiaušinio trynį ir pipirus. Plakant įpilame alyvuogių aliejaus ir žiupsnį druskos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jautienos išpjovą sukapojame smulkiais gabalėliais, pagardiname grūdėtomis garstyčiomis, smulkintais kaparėliais, karnišonais, saulėje džiovintais pomidorais, šalotiniu svogūnu ir petražolėmis. Pilame alyvuogių aliejų, beriame druskos ir pipirų, įtarkuojame citrinos žievelę ir įspaudžiame šiek tiek sulčių.

Patiekiame su petražolių majonezu, keptais Shimeji grybais ir topinambų traškučiais. Skanaus!

„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!

Kovo 16 d. 8 sezonas. Serija 28
Kovo 9 d. 8 sezonas. Serija 27
Kovo 2 d. 8 sezonas. Serija 26
Vasario 23 d. 8 sezonas. Serija 25
Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. 8 sezonas. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
Gruodžio 18 d. 5 sezonas. Serija 15
Gruodžio 11 d. 5 sezonas. Serija 14
Gruodžio 4 d. 5 sezonas. Serija 13
Lapkričio 27 d. 5 sezonas. Serija 12
Lapkričio 20 d. 5 sezonas. Serija 11
Lapkričio 13 d. 5 sezonas. Serija 10
Lapkričio 6 d. 5 sezonas. Serija 9
Spalio 30 d. 5 sezonas. Serija 8
Spalio 23 d. 5 sezonas. Serija 7
Spalio 16 d. 5 sezonas. Serija 6
Spalio 9 d. 5 sezonas. Serija 5
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų