Šiandien Aneta ir Martynas – ne tik pora, bet ir verslo partneriai, ne vienerius metus prekiaujantys žuvimi. Tiesa, kad jų gyvenimas pasisuks būtent taip, anksčiau jiedu tikrai nebūtų pagalvoję!
„Kai pradėjome savo verslą, Lietuvoje gauti kokybiškos žuvies buvo pakankamai sunku. O aš juk dar ir mama – rūpinuosi savo vaikais. Mūsų pirmagimė dukrytė gimė neišnešiota, daug kam alergiška. Reikėjo išmokti ją maitinti kitaip.
Tuo metu Lietuvoje jau buvo nemažai kruopų ir įvairių daržovių pasirinkimo, bet pasisukus kalbai apie žuvį, susidūrėme su sunkumais. Čia ir prasidėjo mūsų kelionė. Kaip parsigabenti kokybiškos žuvies, iš pradžių ieškoti pradėjome dėl dukros“, – pasakos Aneta.
Anot moters, Baltijos jūra – viena labiausiai užterštų visame pasaulyje. O ir galimybę susižvejoti laimikį savame tvenkinyje ar ežere, šiandien turi ne visi. Tad pradėję nuo paltuso – baltos žuvies, itin tinkančios alergiškiems žmonėms – šiandien Aneta ir Martynas savo siūlomų žuvų įvairovę plečia vis labiau.
„Laužome šaldytos žuvies stereotipus – patys pasirinkome prekiauti išskirtinai tik šaldyta žuvimi. Daug kalbėjomės su dietologais, mokslininkais ir kitais ekspertais bei ilgai ieškojome, kas nuo to momento, kai žuvis pagaunama, galėtų užtikrinti smūginį šaldymą“, – sakys Aneta bei pridės, kad taip žuvis išsaugo daugybę maistingų medžiagų.
Tuo netrukus įsitikins ir laidos vedėjas Gian Luca Demarco, kuris, padedamas Anetos ir Martyno, šio sekmadienio laidoje paruoš orkaitėje keptą lašišą su pastarnoko garnyru.
Prieš pradėdamas gaminti, virtuvės šefas pasidalins ir viena taisykle, kuri yra itin svarbi ruošiant žuvies patiekalus.
„Su žuvimi būtina elgtis teisingai – kepti ją daugiausiai iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ir ne daugiau nei 20 minučių!“ – įspės jis.
Norėdami Gian Lucos patiekalą pakartoti namuose, pirmiausiai lašišą pagardinkite smulkintu česnaku, šalavijo lapeliais ir alyvuogių aliejumi.
„Šalavijas ir žuvis dera kaip vestuvės, arba kaip suvalkietė ir žemaitis. Galėtumei pagalvoti, kaip jie dera? Bet tikrai dera“, – juoksis jis, turėdamas omenyje Anetą ir Martyną.
Taip pagardinę lašišą, įdėkite ją kepti 10 minučių į 160 laipsnių įkaitintą orkaitę. Per šį laiką supjaustykite pastarnoką. O pagardinę jį druska ir alyvuogių aliejumi, ir jį įdėkite kepti šalia lašišos.
Beliks paruošti padažą. Tam prireiks į trintuvą įpilti alyvuogių aliejaus, sudėti kedro riešutus bei viską gerai susmulkinti. Tuomet trintuve dar susmulkinkite baziliko lapelius, o vėliau – ir pecorino sūrį.
Iškepusią lašišą patiekite su kepintu pastarnoku ir pesto padažu. Skanaus!
O kaip pasigaminti dar vieną gardų užkandį – jautienos iešmelį su daržovėmis – sužinosite jau šį sekmadienį.
Laida „La maistas“ – sekmadieniais, 9.30 val. per TV3