Sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ šeimos gydytoja Lina Augustinaitė atkreipia dėmesį, kad skrandžio rūgštis užtikrina sklandžią tam tikrų organizmo funkcijų veiklą, tačiau priduria, kad per didelis skrandžio rūgštingumas gali pridaryti bėdos.
Skrandžio rūgšties svarba
Kaip pasakojo šeimos gydytoja, skrandžio rūgštis reikalinga, nes atlieka daugybę svarbių funkcijų – nuo virškinimo iki apsaugos nuo įvairių bakterijų.
„Rūgštinė terpė skrandyje yra būtina virškinimui, kadangi skatina skrandžio motoriką, stimuliuoja kasos fermentų bei tulžies išsiskyrimą, svarbi apatinio stemplės sfinkterio užsidarymui.
Skrandžio rūgštis taip pat padeda sunaikinti bakterijas, virusus, grybelius, patekusius į organizmą per burną, apsaugo nuo jų patekimo į žarnyną“, – aiškino L. Augustinaitė.
Rūgštinės skrandžio sultys taip pat padeda denatūruoti į skrandį patenkančius baltymus bei padidina su maistu gaunamų medžiagų – seleno, magnio, kalcio, cinko, geležies – pasisavinimą.
„Taip pat vitamino B12 ir folio rūgšties pasisavinimas priklauso nuo skrandžio rūgštingumo“, – priduria.
Rūgštingumo padidėjimo priežastys ir simptomai
Įprastai skrandžio rūgštingumas turėtų siekti nuo 1,5 iki 3 pH, vis dėlto, dėl įvairiausių priežasčių, pavyzdžiui, streso ar netinkamos mitybos, jis gali padidėti, o tai organizmui – ne į naudą.
„Padidėjusio skrandžio rūgštingumo priežastimi gali būti H. Pylori infekcija, dažnai patiriamas stresas, nereguliarus mitybos režimas, per didelė hormono gastrino gamyba“, – vardijo šeimos gydytoja.
Ji taip pat pažymi, kad ilgai naudojant skrandžio rūgštingumą mažinančius vaistus ir staiga nutraukus jų vartojimą, laikinai gali padidėti skrandžio rūgšties gamyba.
Padidėjusį skrandžio rūgštingumą gali išduoti įvairūs simptomai: rėmens deginimas; refliuksas; raugėjimas; pykinimas; pilvo viršutinės dalies skausmas; pilvo pūtimas; rūgštus skonis burnoje.
Per didelis skrandžio rūgštingumas kelia grėsmę susidurti su įvairiomis sveikatos problemomis. L. Augustinaitė aiškina, kad jis gali skatinti opų, erozijų atsiradimą stemplėje ir skrandyje, taip pat dvylikapirštėje žarnoje, gali išsivystyti ir skrandžio uždegimas – gastritas bei refliuksas.
„Ilgalaikis pažeidimas rūgščiu skrandžio turiniu skatina Barretto stemplės išsivystymą, kuomet dėl ilgalaikio stemplės pažeidimo skrandžio rūgštimi, pakinta stemplės gleivinė.
Barretto stemplė yra priešvėžinė būklė iš kurios, tęsiantis pažeidimui, gali išsivystyti stemplės vėžys“, – įspėja šeimos gydytoja.
Įspėja dėl 1 populiarios priemonės
Ištikus tokiai bėdai, kai kurie griebiasi visų įmanomų priemonių, dažniausiai to, kas randama namuose. L. Augustinaitė sako, kad kai kurie vartoja pieno produktus, linų sėmenų nuovirą, medų, tačiau šie produktai žymesnio poveikio skrandžio rūgštingumui neturi.
Ne vienas, susidūręs su padidėjusiu rūgštingumu, išbando ir vieną daugelio namuose esančią priemonę – sodą, tačiau gydytoja įspėja dėl ilgalaikio jos vartojimo:
„Dažnai naudojama maistinė soda, kuri gali vienkartinai sumažinti skrandžio rūgštingumą, tačiau reikėtų vengti jos vartoti nuolat, kadangi gali atsirasti šalutinis poveikis, pavyzdžiui, dujų susidarymas, pilvo pūtimas, pykinimas.
Nuolatos sumažintas skrandžio rūgštingumas gali trukdyti tam tikrų vaistų ir maistinių medžiagų įsisavinimui, o refliuksas gali atsirasti ir dėl sumažėjusio rūgštingumo.“
Kas padės?
Jei ieškote veiksmingų, tačiau natūralų priemonių, kaip sumažinti skrandžio rūgštingumą, specialistė turi keletą naudingų patarimų, į ką atkreipti dėmesį.
„Jei ieškoma natūralesnių būdų pagerinti virškinimą, verta išbandyti augalinius preparatus su saldymedžiu, ypač deglicirinizuotu saldymedžiu (DGL), ožrage, pankoliu, geltonuoju gencijonu, imbieru, tačiau svarbu nepamiršti, kad ir augaliniai preparatai turi pašalinių poveikių“, – sakė šeimos gydytoja.
Įsiminkite šiuos patarimus
Ji pažymi, kad, pavyzdžiui, saldymedžio nerekomenduojama vartoti nėščiosioms, turintiems žemą kalio kiekį kraujyje, padidėjusį kraujospūdį. Dėl šios priežasties net jei renkatės augalinius preparatus, pirmiausia rekomenduojama pasikonsultuoti su šeimos gydytoju.
Kad kuo rečiau tektų susidurti su padidėjusiu skrandžio rūgštingumu ir jo sukeliamais nemaloniais pojūčiais ar griebtis jį mažinančių priemonių, verta įsiminti keletą svarbiausių dalykų.
„Norint palaikyti tinkamą skrandžio rūgštingumą, apie 1,5-3 pH, reikėtų stengtis reguliariai maitintis, vengti ilgų pauzių tarp valgymo, stengtis laikytis sveikos ir subalansuotos mitybos principų, vengti rūkymo, alkoholio vartojimo, mažinti patiriamą stresą“, – patarė sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ šeimos gydytoja L. Augustinaitė.
Specialistė vartojantiems skrandžio rūgštingumą mažinančius vaistus taip pat primena – juos vartokite pasitardami su šeimos gydytoju ir venkite ilgalaikio vartojimo.