• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaune Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Studentų mokslo draugijos nariai pirmą kartą šalyje vykdė viešą gyventojų skonio jutimų tyrimą. Paaiškėjo, kad puikūs skonio jutimai vos pas 4 proc. tyrimo dalyvių. Nors 137 patikrinti laikinosios sostinės gyventojai gali džiaugtis gerai veikiančiais skonio jutimais, vienas dažniausiai pasitaikančių šių receptorių sutrikimų yra silpnas saldaus ir sūraus skonių suvokimas.

Kaune Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Studentų mokslo draugijos nariai pirmą kartą šalyje vykdė viešą gyventojų skonio jutimų tyrimą. Paaiškėjo, kad puikūs skonio jutimai vos pas 4 proc. tyrimo dalyvių. Nors 137 patikrinti laikinosios sostinės gyventojai gali džiaugtis gerai veikiančiais skonio jutimais, vienas dažniausiai pasitaikančių šių receptorių sutrikimų yra silpnas saldaus ir sūraus skonių suvokimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialinio tyrimo dalyvių prašyta įvertinti penkis skirtingus skonius: sūrų, saldų, rūgštų, kartų ir„umami“, kurį tiksliausiai apibūdina būdvardis „skalsus“. Jutimo lygis nustatytas, ragaujant po lašelį kiekvieno skirtingos koncentracijos tirpalo. Teisingai įvardytas skonis buvo žymimas rezultatų lentelėje, kuria remiantis atskleista receptorių būklė.

REKLAMA

Didžiausias galimas surinkti balų skaičius – 15, daugiausia tyrimo dalyviai surinko 11-14 balų, tai labai geras įvertinimas, apie 5 proc. surinko 10 ar mažiau balų. Jiems tyrėjai patarė, kokių priemonių reikėtų imtis, kad skonio jutimai būtų jautresni.

„Vos 4 proc. skonio receptorių veiklą pasitikrinusių žmonių surinko maksimalų rezultatą. Visi jie – jauni žmonės. Ir nors kauniečių skonio suvokimas gali būti vertinamas kaip geras, tačiau visiškai tinkamą jų funkcionavimą stabdo silpniau juntamas sūrumas ir ypač saldumas“, – apie tyrimo rezultatus pasakoja LSMU Fiziologijos studentė Birutė Vėbraitė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, dažniausiai pasitaikantį receptorių sutrikimą, kuris sietinas su sūrumo bei saldumo jutimais, sąlygoja tai, jog kasdieniame maisto racione pasitaiko nemažai šių skonių, todėl receptoriai yra prie jų „pripratę“ ir į saldžias bei sūrias medžiagas reaguoja silpniau. Tuo tarpu rūgštaus ir kartaus skonio sutrikimai buvo nustatyti tik pavieniais atvejais. Šių medžiagų gauname rečiau, todėl skonį jaučiame ne taip maloniai, ir receptoriai į juos reaguoja intensyviau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skonio receptorių tyrimo iniciatorė bendrovė „Suslavičius-Felix“ šia socialine akcija suteikia žmonėms galimybę pasitikrinti savo skonio receptorių būklę ir įgyti vertingų patarimų, kaip kuo ilgiau išsaugoti gerą skonio suvokimą.

REKLAMA

„Šis socialinis eksperimentas yra naudingas tiek tyrimo dalyviams, kurie gali įvertinti savo skonio suvokimą, tiek LSMU mokslo draugijai, kuri renka žinias apie lietuvių skonio pojūčius. Mes, kaip įmonė, įgyjame galimybę suvokti, kas šalies gyventojams yra natūraliai skanu ir taip geriau patenkinti jų poreikius“, – kalbėjo „Suslavičius – Felix“ generalinis direktorius Darijus Taraila.

Kaune įvykęs skonio receptorių tyrimas – pirmasis iš trijų, kuriuos inicijuoja bendrovė. Jame skonio jutimus pasitikrino 137 18-74 metų gyventojai. Galimybę pasitikrinti savo skonio receptorių būklę turės ir kitų didmiesčių gyventojai – balandžio 21 d. tyrimai bus vykdomi Klaipėdos „Akropolyje“ , o balandžio 28 d. Vilniaus prekybos centre „Panorama“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų