• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Onkologinių ligų atvejų vis daugėja ir nepanašu, kad greitu metu jų skaičius mažės. Tačiau keletas mitybos pokyčių gali padėti sumažinti potencialiai mirtinų ligų riziką.

Onkologinių ligų atvejų vis daugėja ir nepanašu, kad greitu metu jų skaičius mažės. Tačiau keletas mitybos pokyčių gali padėti sumažinti potencialiai mirtinų ligų riziką.

REKLAMA

Nors nė vienas maisto produktas negali visiškai užkirsti kelio vėžiui, dr. Sunni Patel teigimu, priešuždegiminių savybių turintis maistas gali padėti sumažinti jo riziką, rašo express.co.uk.

Gydytojas paaiškino, kad lėtinis uždegimas yra susijęs su didesne vėžio išsivystymo rizika. Laimei, valgant tinkamą, priešuždegimiškai veikiantį maistą galite apsaugoti sveikatą.

Štai, ką gydytojas pataria valgyti, jei norite sumažinti onkologinių ligų riziką.

Ankštinės daržovės

Ankštinės daržovės, tokios kaip lęšiai, avinžirniai ir pupelės, kuriose gausu skaidulų, baltymų ir antioksidantų, gali turėti priešuždegiminį poveikį.

Dr. S. Patel aiškino, kad skaidulos gali palaikyti sveiką žarnyno mikrobiomą, kuri atlieka svarbų vaidmenį užtikrinant sklandžią imuniteto veiklą ir uždegimų valdymą.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojas teigė: „Į savo mitybos racioną bent kelis kartus per savaitę įtraukite ankštines daržoves, pavyzdžiui, pupeles, lęšius ar avinžirnius. Idealu, jei per dieną suvalgytumėte vieną ar dvi porcijas šių daržovių.“

REKLAMA

Žalioji arbata

Žalioji arbata yra ne tik skanus karštas gėrimas – joje gausu polifenolių, įskaitant vieną stipriausių iš jų, vadinamą EGCG.

Polifenoliai yra junginių grupė, natūraliai randama augaliniuose maisto produktuose ir pasižyminti priešuždegiminėmis savybėmis.

Jie gali padėti neutralizuoti pavojingas molekules, vadinamas laisvaisiais radikalais, kurie gali sukelti oksidacinį stresą ir sukelti uždegimą.

REKLAMA
REKLAMA

Ciberžolė

Nesvarbu, ar naudojate ją kaip prieskonį, ar kaip maisto papildą, ciberžolė yra itin naudinga. Šiame geltonos spalvos prieskonyje yra veikliosios medžiagos, vadinamos kurkuminu, kuris turi stiprų priešuždegiminį poveikį.

Dr. S. Patel rekomenduoja ciberžolės dėti į visus patiekalus, kuriuose tinka šis prieskonis, kad pagerintumėte maisto skonį ir gautumėte naudos sveikatai. Tačiau nepamirškite, kad kurkumino veikimą gali suaktyvinti juodieji pipirai arba riebalai, kitaip ši medžiaga netenka savo naudos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Alyvuogių aliejus

Gydytojo teigimu, ypač tyras alyvuogių aliejus turi daug nesočiųjų riebalų ir antioksidantų, įskaitant oleokantalą, kuris pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.

Juodasis šokoladas

Nors pieniškas šokoladas yra daugumos labiau mėgstamas saldumynas, vietoj jo pasirinkdami tikrai tamsų šokoladą gausite didelį flavonoidų kiekį ir taip sumažinsite uždegimą.

Gydytojas paaiškino, kad užkandžiuose esantys polifenoliai slopina uždegimą ir kovoja su jo sukėlėjais.

Viskas vartota ir 15 m. vėžys. Gal tada visi gydytųsi Maisto klinikose, o ne Onkologijos institutuose? Jei genetinis vėžys pribaigė senelę, labai tikėtina, kad ir dukrelei, anūkėlei didelė grėsmė.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų