• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Greipfrutas yra citrusinių šeimos atstovas; pomelo ir saldžiojo apelsino hibridas. Tačiau ar žinojote, kad nors citrinos, laimai ir apelsinai auginami jau tūkstančius metų, greipfrutai gražioje tropinėje Barbadoso saloje atsirado tik 1600 m. Tai ne tik sultingas ir skanus vaisius, bet ir maistingųjų medžiagų lobynas, rašo „Eating Well".

Greipfrutas yra citrusinių šeimos atstovas; pomelo ir saldžiojo apelsino hibridas. Tačiau ar žinojote, kad nors citrinos, laimai ir apelsinai auginami jau tūkstančius metų, greipfrutai gražioje tropinėje Barbadoso saloje atsirado tik 1600 m. Tai ne tik sultingas ir skanus vaisius, bet ir maistingųjų medžiagų lobynas, rašo „Eating Well".

REKLAMA

Atsižvelgdami į tai, turėtumėte nepamiršti, kad per didelis jo valgymas gali sukelti tam tikrų problemų. Dėl to svarbu žinoti, ar galite greipfrutą valgyti kasdien, kaip jis veikia cukraus kiekį kraujyje ir dantų sveikatą.

Naudingos greipfrutų savybės

Kaip ir dauguma vaisių ir daržovių, greipfrutai gali turėti teigiamą poveikį sveikatai. Jame gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų organizmui naudingų augalinių junginių. Ypač daug vitamino C yra greipfrute.

„Viename vidutinio dydžio rausvame greipfrute yra beveik 100 proc. vitamino C, kuris yra stiprus antioksidantas ir palaiko imuninę sistemą, paros normos“, – sako mitybos specialistė Courtney Pelitera.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, viename rausvame greipfrute yra 16 proc. vitamino A, kuris taip pat svarbus imunitetui. Be to, šis vaisius žinomas kaip vienas populiariausių maisto produktų, padedančių numesti svorio – jame mažai kalorijų.

REKLAMA

„Štai kodėl daugelis žmonių jį įtraukia į savo mitybos racioną, kai lieknėja“, – aiškina mitybos specialistė Samantha McLeod.

Jame gausu skaidulų ir vandens, o tai skatina sotumo jausmą. Viename sveikame vaisiuje yra maždaug 100 kalorijų, o jo sudėtyje yra 90 proc. vandens. Tačiau, nepaisant greipfrutų populiarumo dietose, šiuolaikiniai tyrimai dar nepatvirtino tiesioginio ryšio tarp jų vartojimo ir svorio metimo.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai taip pat pažymi, kad greipfrutuose esančios skaidulos naudingos širdžiai ir širdies bei kraujagyslių ligų prevencijai. Ji padeda sumažinti „blogojo“ cholesterolio (MTL) kiekį, normalizuoja kraujospūdį ir cukraus kiekį kraujyje, teigiama tyrime. O kalis, kurio taip pat yra greipfrutuose (7 proc. paros normos), svarbus kraujospūdžiui reguliuoti.

Mitybos specialistai teigia, kad greipfrutai taip pat gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Be to, jame yra kvercetino – fitocheminio junginio, kuris skatina insulino gamybą kasoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galima rizika ir kontraindikacijos

Nepaisant visų naudingųjų savybių, greipfrutai gali sukelti tam tikrų problemų tam tikroms žmonių grupėms. Pavyzdžiui, greipfrutai gali pakeisti tam tikrų vaistų absorbciją organizme. Vaisiai blokuoja fermento CYP3A4, atsakingo už daugelio vaistų metabolizmą, veikimą, sakoma tyrime.

Dėl to vaisto koncentracija kraujyje gali padidėti arba sumažėti, o tai gali sukelti šalutinį poveikį arba sumažinti gydymo veiksmingumą.

REKLAMA

Svarbu pasitarti su gydytoju prieš vartojant greipfrutus kartu su bet kokiais vaistais.

Be to, greipfrutai, kaip ir kiti citrusiniai vaisiai, yra labai rūgštūs, o tai gali prisidėti prie dantų emalio ardymo. Be to, dėl savo didelio rūgštingumo jis taip pat turi įtakos rūgštiniam refliuksui.

Greipfrutų vartojimas taip pat gali sustiprinti rėmens simptomus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų