• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasava – augalas, kuris kartu yra ir maisto produktas, yra pagrindinis daugelio žmonių mitybos raciono produktas. Kasmet jį valgo apie 500 mln. žmonių, tačiau šis augalas gali būti pavojingas, jei yra netinkamai apdorojamas.

REKLAMA

Nors kasava gali būti naudingas šaltinis energijai, dėl savo potencialiai nuodingų savybių ji gali tapti mirtina, jei nėra tinkamai paruošta, rašoma unilad.com.

Kasavos naudojimas

Kasava kilusi iš Pietų Amerikos, tačiau šiandien ji yra plačiai vartojama visame pasaulyje, kaip svarbi maisto dalis. Jos šaknys, žievelės ir lapai gali būti pavojingi, nes juose yra nuodingų medžiagų, kurios gali sukelti cianido vandenilio susidarymą.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), kasmet nuo apsinuodijimo kasava miršta daugiau nei 200 žmonių, todėl kasava vadinama „mirtiniausiu pasaulyje maistu“.

REKLAMA
REKLAMA

PSO teigia: „Kasava gumbai turi skirtingą kiekį cianogeninių gliukozidų, kurie apsaugo šaknis nuo gyvūnų ir vabzdžių atakų. Tinkamas apdorojimas prieš vartojimą gali sumažinti cianogeninių gliukozidų kiekį kasavoje.

REKLAMA

Kai daug cianogeninių gliukogenų turinti kasava netinkamai perdirbama, su maistu gaunamas didelis cianido kiekis. Taip dažnai nutinka bado ir karo metu. Joje esantis cianidas siejamas su ūmiu apsinuodijimu cianidu ir keliomis ligomis, įskaitant konzo.“

„Konzo“ – tai neurologinė liga, kuri atsiranda dėl ilgo karčiųjų manijokų vartojimo kartu su mažu baltymų kiekiu mityboje. Tai yra skurdo ir netinkamos mitybos sukeliama liga, dažniausiai pasireiškianti epidemijų metu, tačiau pranešama ir apie pavienius atvejus. Liga pasireiškia staigia, negrįžtama raumenų silpnumo forma, vadinama spastine parapareze.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant šių pavojų, kasava išlieka populiariu maisto produktu, ypač tose vietovėse, kur ji yra pagrindinis energijos šaltinis. Kasavą kasmet valgo apie 500 mln. žmonių, ir nors pasitaiko pavojingų atvejų, dauguma žmonių, kurie ją vartoja, yra sveiki. Tai įrodo, kad tinkamas paruošimas ir atsargumas gali užkirsti kelią pavojingoms pasekmėms.

Kad kasava būtų saugi, svarbu ją tinkamai paruošti. Pirmiausia, tai gali apimti mirkymą iki 24 valandų, kad sumažėtų nuodingų medžiagų kiekis. Tinkamas apdorojimas padeda išvengti pavojingų pasekmių, tokių kaip apsinuodijimas cianidu.

Pavyzdžiui, 2017 m. Venesueloje, kai žmonės stengėsi išgyventi maisto trūkumo sąlygomis, kai kurie mirė valgydami netinkamai apdorotą kartų manijoką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų