Cholesterolio kiekis maiste dažnai suprantamas klaidingai. Iš tikrųjų daugumai žmonių valgyti sveikatai palankius produktus, kuriuose yra daugiau cholesterolio, nėra kenksminga. Kai kuriuose jų yra daug svarbių maistinių medžiagų.
Produktai, didinantys cholesterolį
Tačiau yra ir tokių maisto produktų, kurie yra tikra cholesterolio bomba ir sveikatai naudos neteikia – juos raginama vartoti kuo rečiau arba visiškai jų vengti, rašo healthline.com.
Riebaluose keptas maistas
Riebaluose keptuose produktuose, pavyzdžiui, gruzdintoje mėsoje ar keptame sūryje, yra daug cholesterolio, todėl, jei įmanoma, jų reikia vengti.
Taip yra todėl, kad juose yra daug kalorijų ir dažnu atveju transriebalų, kurie gali padidinti širdies ligų riziką ir pakenkti jūsų sveikatai kitais aspektais.
Gausus riebaluose kepto maisto vartojimas taip pat yra susijęs su padidėjusia širdies ligų rizika.
Greitas maistas
Greito maisto vartojimas yra pagrindinis daugelio lėtinių ligų, įskaitant širdies ligas, diabetą ir nutukimą, rizikos veiksnys.
Žmonės, kurie dažnai valgo greitą maistą, paprastai turi didesnį cholesterolio kiekį, daugiau riebalų pilvo srityje, didesnį uždegimo lygį, aukštesnį kraujospūdį ir sutrikusį cukraus kiekio kraujyje reguliavimą.
Perdirbta mėsa
Perdirbta mėsa, pavyzdžiui, dešrelės, rūkyta šoninė, yra daug cholesterolio turintys maisto produktai, kurių vartojimą turėtumėte riboti.
Didelis tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 614 tūkst. dalyvių, parodė, kad kiekviena papildoma 50 gramų perdirbtos mėsos porcija siejama ne tik su padidėjusiu cholesterolio kiekiu, bet ir su 42 proc. didesne širdies ligų rizika.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!
julius sabatauskas?