• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norint sumažinti padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje, pirmiausia svarbu mažinti su maistu gaunamų sočiųjų riebalų kiek. Sotieji riebalai, kurių yra daugelyje gyvulinės kilmės produktų, tokių kaip raudona mėsa, sviestas, grietinėlė, ir perdirbtuose maisto produktuose, gali padidinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Dėl to būtina atsisakyti perteklinio šių riebalų vartojimo ir rinktis sveikesnes alternatyvas.

Norint sumažinti padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje, pirmiausia svarbu mažinti su maistu gaunamų sočiųjų riebalų kiek. Sotieji riebalai, kurių yra daugelyje gyvulinės kilmės produktų, tokių kaip raudona mėsa, sviestas, grietinėlė, ir perdirbtuose maisto produktuose, gali padidinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Dėl to būtina atsisakyti perteklinio šių riebalų vartojimo ir rinktis sveikesnes alternatyvas.

REKLAMA

Reguliarus fizinis aktyvumas taip pat yra labai svarbus. Tai padeda ne tik kontroliuoti svorį, bet ir sumažina MTL (mažo tankio lipoproteinų, arba blogojo cholesterolio) kiekį, tuo pačiu didindami DTL (didelio tankio lipoproteinų, arba gerojo cholesterolio) kiekį kraujyje, rašo healthline.com.

Amerikos širdies asociacija rekomenduoja, kad per savaitę būtų atliekama bent 150 minučių vidutinio intensyvumo aerobinių pratimų, kad širdies ir kraujagyslių sistema būtų sveika.

REKLAMA
REKLAMA

Ypač svarbu vartoti maisto produktus, kurie padeda mažinti cholesterolį. Vienas iš pagrindinių – mononesotieji riebalai, kurie gali būti gaunami iš alyvuogių aliejaus, avokadų, riešutų (pavyzdžiui, migdolų ar anakardžių) ir kitų sveikų aliejų.

REKLAMA

Tokie riebalai padeda sumažinti MTL kiekį ir tuo pačiu prisideda prie širdies sveikatos palaikymo. Be to, polinesotieji riebalai, ypač omega-3 riebalų rūgštys, yra dar vienas puikus pasirinkimas. Jų yra riebiose žuvyse, tokiose kaip lašiša, skumbrė, silkė, ir net kai kuriose jūros gėrybėse.

Sumažinkite savo cholesterolio kiekį

Tirpios skaidulos taip pat gali padėti sumažinti cholesterolį. Jų yra tokiuose produktuose kaip avižiniai dribsniai, pupos, lęšiai, daržovės ir vaisiai. Šios skaidulos „surenka“ cholesterolį ir padeda jį pašalinti iš organizmo.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu atkreipti dėmesį į savo gyvenimo būdą. Rūkymas yra vienas iš pagrindinių veiksnių, didinančių širdies ligų riziką, nes jis mažina DTL kiekį ir didina MTL.

Be to, rūkymas prisideda prie cholesterolio kaupimosi arterijose ir sutrikdo kraujo tiekimą į širdį. Atsisakant rūkymo, galima pagerinti širdies sveikatą ir sumažinti cholesterolio lygį.

Kitas svarbus aspektas – alkoholio vartojimas. Nors kai kurie tyrimai rodo, kad saikingas alkoholio vartojimas gali padidinti gerojo cholesterolio kiekį, svarbu nepamiršti, kad per didelis alkoholio vartojimas gali turėti neigiamą poveikį širdies sveikatai ir padidinti cholesterolio kiekį. Todėl svarbu laikytis saikingumo principo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat reikėtų nepamiršti, kad cholesterolis ne visada sukelia simptomus, todėl reguliariai tikrinti cholesterolio kiekį kraujyje yra svarbu, net jei nejaučiate jokių negalavimų. Aukštas cholesterolio kiekis ilgainiui gali sukelti rimtų sveikatos problemų, tokių kaip širdies priepuolis, insultas, arterijų užsikimšimas ir kt.

Rekomenduojama atlikti kraujo tyrimus bent kartą per metus, kad sužinotumėte savo cholesterolio lygį. Jei cholesterolio lygis yra aukštas, gydytojas gali pasiūlyti mitybos, gyvenimo būdo pakeitimus arba gydymą, kuris padės jį sumažinti, taip sumažindamas širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų