Sveika mityba yra vienas iš geriausių būdų apsaugoti savo smegenis. Nors supermaistas – avokadai, matcha ir acai uogos – dėl jame esančių stiprių augalinių junginių teikia daugybę sveikatai naudingų savybių, ekspertė pasidalijo, kad norint pagerinti smegenų sveikatą nebūtina stipriai išlaidauti, rašo express.co.uk.
Avokadai
Šis kreminis vaisius pastarąjį dešimtmetį išgyvena populiarumo bumą, o daugelis „TikTok“ vartotojų teigia, kad dėl jame esančio vitamino E jis gali palaikyti smegenų sveikatą.
Nors mitybos terapeutė Caroline Hind sutiko, kad avokadų vartojimas yra naudingas sveikatai, tačiau, jos teigimu, yra daugiau maisto produktų, kuriuos galite įtraukti į savo kasdienį racioną ir tai duos tokius pačius rezultatus.
„Valgant įvairius riešutus, sėklas ir žalias daržoves galima patenkinti organizmo vitamino E poreikį ir gauti smegenis palaikančių B grupės vitaminų, kurių yra avokaduose“, – sakė C. Hind.
Matcha
Nesvarbu, ar ją geriate šaltą, ar karštą, matcha nėra naujiena, nes šis žaliasis gėrimas atsirado Japonijoje dar 1100 m.
Jo sveikatingumo tradicija grindžiama L-teanino kiekiu – tai amino rūgštis, kuri, kaip įrodyta, mažina stresą, gerina nuotaiką ir padeda reguliuoti miego režimą.
Nors matcha gali turėti daugiau naudos smegenims nei žalioji arbata, pigesnė alternatyva taip pat pasižymi tam tikru stipriu poveikiu.
„Įrodyta, kad matcha sudėtyje esantis L-teanino ir kofeino derinys teigiamai veikia smegenų veiklą, – sakė Jamesas Roy, smegenų sveikatos ekspertas iš „Brainworks Neurotherapy“. – Tačiau skirtumai tarp matcha ir žaliosios arbatos nėra dideli. Įprasta žalioji arbata dėl gausaus antioksidantų, L-teanino ir kofeino kiekio suteikia daug tos pačios kognityvinės naudos, tačiau jos kaina ir paruošimo sudėtingumas, lyginant su matcha, nėra tokie dideli.“
Acai uogos
Acai uogos dėl savo priešuždegiminių savybių ir antioksidantų gausos gali apsaugoti smegenis nuo neurodegeneracinių ligų ir padėti pagerinti atmintį.
Tačiau šios brangios uogos nėra vienintelės, kurių sudėtyje yra antioksidantų.
„Uogų pigmentai, flavonoidai, suteikiantys joms ryškią spalvą, padeda pagerinti atmintį ir atitolinti atminties pablogėjimą nuo dvejų iki trejų metų. Dvi porcijos mėlynių per savaitę lygiai taip pat suteiks pakankamą flavonoidų kiekį“, – sakė J. Roy.
Jei nemėgstate mėlynių, ekspertas siūlo valgyti gervuoges, juoduosius serbentus ir avietes.