Jūsų mityba atlieka svarbų vaidmenį saugant kepenis, kad jos galėtų sklandžiai veikti. Tai galioja tiek esant sveikoms kepenims, tiek sergant kepenų ligomis. Peržvelgsime geriausius maisto produktus, kurie gali pagerinti kepenų sveikatą arba padėti ištaisyti kai kuriuos pažeidimus, rašo goodrx.com.
Vynuogės
Kaip ir uogose, vynuogėse yra skaidulų ir antioksidantų. Tiksliau, vynuogėse yra antioksidanto, vadinamo resveratroliu. Tai gali padėti išvengti tolesnio kepenų pažeidimo žmonėms, sergantiems nealkoholine suriebėjusių kepenų liga (NASKL).
Tyrimai rodo, kad žmonėms, sergantiems NASKL ir vartojantiems resveratrolio papildus, pagamintus iš vynuogių ekstrakto, kepenų uždegimas gali būti mažesnis. NASKL gali paūmėti dėl proceso, vadinamo oksidaciniu stresu. Tačiau tokie antioksidantai kaip resveratrolis gali padėti kovoti su šiuo procesu.
Riebi žuvis
Riebios žuvys, pavyzdžiui, lašiša ir upėtakis, yra geras omega-3 riebalų šaltinis. NAFLD siejama su mityba, kurioje yra per daug omega-6 riebalų (pvz., iš augalinių ir sėklų aliejų) ir per mažai omega-3 riebalų.
Taigi, jei valgysite daugiau riebios žuvies, tai padės sureguliuoti šią pusiausvyrą. Omega-3 riebalai gali sulėtinti NASKL progresavimą.
Kava
Kava naudinga kepenų sveikatai, tačiau geriausiai veikia, kai į ją nededate tonos cukraus, nes cukraus perteklius kenkia kepenims. Kava turi priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių, ir atrodo, kad tiek kava be kofeino, tiek kava su kofeinu yra naudinga.
Tyrimai rodo, kad kavoje esanti medžiaga, vadinama diterpenais, gali padėti detoksikacijai, o tai gali būti naudinga žmonėms, sergantiems kepenų fibroze ir ciroze.
Greipfrutai
Greipfrutuose yra antioksidanto naringino. Laboratorijoje mokslininkai nustatė, kad kepenų ląstelių apdorojimas naringinu padeda apsaugoti jas nuo alkoholio.
Panašūs rezultatai buvo pastebėti ir žiurkėms, kurioms buvo duodama greipfrutų sulčių. Tačiau vėlgi, norint sužinoti, ar žmonės gauna tokią pačią naudą, reikia atlikti daugiau tyrimų.
Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejuje yra fenolių ir mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios, kaip žinoma, yra naudingos širdžiai. Tyrėjai nustatė, kad 100 žmonių, kuriems buvo didelė širdies ligų rizika, laikantis Viduržemio jūros regiono dietos, papildytos alyvuogių aliejumi, rizika susirgti NASKL buvo mažesnė.
Iš tiesų keliuose tyrimuose buvo nagrinėjamas alyvuogių aliejaus vartojimo poveikis žmonėms, sergantiems NAFLD. Mokslininkai pastebėjo, kad kepenų sveikata pagerėjo, kai žmonės į savo mitybą įtraukė nuo 2 iki 9 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus.