• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pavasarį į mitybos racioną norisi įnešti kuo daugiau spalvų ir išbandyti skirtingų skonių derinius. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad visais sezonais šviežios daržovės turėtų atsidurti lėkštėse, o dabar – tinkamas metas mėgautis jų gausa bei įvairove.

Pavasarį į mitybos racioną norisi įnešti kuo daugiau spalvų ir išbandyti skirtingų skonių derinius. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad visais sezonais šviežios daržovės turėtų atsidurti lėkštėse, o dabar – tinkamas metas mėgautis jų gausa bei įvairove.

REKLAMA

Daržovių gydytoja siūlo neužmiršti ir ruošiant Velykų stalo vaišes. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kaip šventinius patiekalus praturtinti vitaminų bei mineralų kupinais brokoliais ir siūlo jais pagardinti salotas, patiekti kaip garnyrą šalia paukštienos ir žuvies patiekalų ar valgyti su velykiniais kiaušiniais. 

Tamsiai žalios spalvos daržovės – vienos sveikiausių

Šviežios daržovės visuomet palankiausios sveikatai, todėl pavasaris tinkamas metas mėgautis jų įvairove. Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, brokoliai, kaip ir visos tamsiai žalios spalvos daržovės, pasižymi ypatinga nauda žmogaus organizmui. Brokoliuose gausu antioksidantų, pavyzdžiui, vitamino C, vandenyje tirpių ir netirpių skaidulų, daug fitocheminių medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors ne visi mėgsta išraiškingą brokolių skonį, tai maistinga, mažai kalorijų turinti ir sveikatai palanki daržovė. Brokoliai turtingi įvairiais mikroelementais: kaliu, fosforu, selenu, geležimi ir C, A, K vitaminais.

REKLAMA

Juose taip pat yra skaidulų ir folio rūgšties, – maistines savybes vardija dietologė ir priduria, kad ši daržovė pasižymi keliais išskirtinumais. – Brokoliai priklauso vadinamųjų kryžmažiedžių daržovių šeimai, taigi, yra turtingi medžiagomis, prevenciškai apsaugančiomis nuo vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto rizikos.

Dėl šios priežasties brokoliai turėtų rasti vietą lėkštėje visais metų laikais.“

Rekomenduoja panaudoti ir brokolių stiebus  

Gaminant patiekalus iš brokolių sveikatai palankios mitybos konsultantė rekomenduoja naudoti ne tik žiedinę jų dalį, bet ir stiebą:

REKLAMA
REKLAMA

„Ne visi žino, kad ši daržovės dalis taip pat yra valgoma. Nors brokolio stiebas šiek tiek kietesnis, tačiau jame slypi vertingų medžiagų. Brokolio stiebas puikiai tiks verdant daržovių sultinį ar ruošiant karį, kuskusą ir makaronus.

Tuo tarpu daržovės žiedynas paskanins troškinius, salotas, bus puikus ir maistingas garnyras prie žuvies ar liesos mėsos patiekalų. Be to, galima skanauti ir termiškai neapdorotus brokolius – naudoti juos glotnučiams ar tiesiog užkandžiavimui.“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apdorojant brokolius termiškai gydytoja dietologė primena jų neperkepti ir nepervirti, kad daržovėje išliktų kuo daugiau maistinių medžiagų, rašoma spaudos pranešime.

„Brokolius geriausia kelias minutes apvirti garuose ar nuplikyti karštu vandeniu, kad šiek tiek suminkštėtų. Apskritai, kuo trumpesnis šilumos poveikis produktui – tuo labiau jame išsaugomi vandenyje tirpūs vitaminai“, – sako E. Gavelienė. 

REKLAMA

Tiks ir kasdieniams, ir šventiniams patiekalams

Olga Suchočeva sako, kad brokolių derlius mūsų šalį dažniausiai pasiekia iš Nyderlandų, o perkant brokolius parduotuvėje geriausias jų pasirinkimo kriterijus – išvaizda. 

„Brokolio žiedynas turėtų būti sodrios, tamsiai žalios spalvos, lapeliai – neapvytę, o stiebas – tvirtas, bet nesumedėjęs. Kuo atviresnis daržovės žiedynas, tuo brokolis yra senesnis ir arčiau žydėjimo. Tiesa, geltonai pražydusį brokolį vis dar galima naudoti ir juo gardinti trintas ar daržovių sriubas.

REKLAMA

Brokolius galima pakepinti ir ant grilio, su šlakeliu citrinos bei pagardinant mėgstamais prieskoniais. Tai labai populiari daržovė, kurią pirkėjai įsigyja tiek šviežiu, tiek šaldytu pavidalu“, – pasakoja O. Suchočeva.

Komercijos operacijų vadovė taip pat įsitikinusi, kad brokoliai pagardins ne tik kasdienius, bet ir Velykų stalo patiekalus. Ši daržovė pagražins šventinį stalą sodria spalva bei ryškiu skoniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors esame įpratę prie tamsiai žalios spalvos brokolių, O. Suchočeva pasakoja, kad yra ir daugiau, egzotiškesnių išvaizda bei skoniu jiems artimų giminaičių, pavyzdžiui, žiedinių kopūstų (kalafiorų) arba „Romanesco“ rūšies kopūstų. Tiesa, šių daržovių laikymo sąlygos namuose nesiskiria.

„Brokolius geriausia laikyti šaldytuve, šalia galinės lentynos dalies, suvyniotus į sandarią pakuotę, arba specialiame daržovių stalčiuje. Taip laikomi brokoliai švieži išsilaikys apie savaitę, o jei nespėjate laiku jų suvartoti – užšaldykite“, – siūlo ekspertė.

REKLAMA

Norintiems šventėms pasiruošti iš anksto bei produktų įsigyti pigiau, ji pataria pasidairyti akcijų, atkreipti dėmesį į privačios etiketės produktus bei patikrinti asmeninius pasiūlymus.

Kiaušiniai, įdaryti brokoliais ir feta

Velykų stalui prekybos centro kulinarijos technologai kviečia pasigaminti kiaušinių užkandį, įdarytą brokolių ir fetos duetu.

REKLAMA

Patiekalui reikės: 10 vnt. kiaušinių; 150 g brokolių; 40 g fetos sūrio; 1 saujos krapų; 1 šaukšto jogurto; druskos ir pipirų pagal skonį. 

Gaminimo eiga: sudėkite kiaušinius į verdantį vandenį ir virkite 10 minučių.

Kiaušinius atvėsinkite, nulupkite, perpjaukite išilgai per pusę.

Į dubenį sudėkite kiaušinio trynius, fetą, jogurtą, brokolius, įberkite druskos, pipirų ir sutrinkite su virtuviniu smulkintuvu.

Į kiaušinių baltymų puseles dėkite pagaminto įdaro. Papuoškite krapų šakelėmis. 

Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų