Virtas kiaušinis – vienas sveikiausių ir skaniausių greitai paruošiamų maisto produktų. Tačiau kartais tobulai išvirti juos nėra taip lengva, tačiau laikantis kelių patarimų ir gudrybių, kiekvieną kartą pavyks išvirti kiaušinius taip, kad jie nesuskiltų.
Jei ir jūs mėgstate virtus kiaušinius ir jums reikia keleto paprastų, bet veiksmingų būdų, kaip išvirti juos tobulai – šie patarimai jums tikrai pravers, rašo timesofindia.indiatimes.com.
Kiaušiniai turi būti kambario temperatūros
Dauguma žmonių kiaušinius laiko šaldytuve ir gamindami juos naudoja tiesiai iš šaldytuvo. Svarbu pirmiausia juos sušildyti iki kambario temperatūros, o tik tada virti.
Jei šaltus kiaušinius dėsite tiesiai į verdantį vandenį, yra didelė tikimybė, kad jie suskils. Taip yra todėl, kad dujos, esančios po lukštu, įkaista ir plečiasi, didėja slėgis, todėl kiaušiniai suskyla.
Įberkite druskos
Vos vienas arbatinis šaukštelis druskos gali padėti užkirsti kelią kiaušinių suskilimui verdant. Pripilkite į puodą vandens, užkaiskite ir įmaišykite vieną arbatinį šaukštelį druskos.
Kai vanduo užvirs, atsargiai įdėkite kiaušinius į puodą ir virkite 10 minučių, kad trynys būtų tobulai išviręs.
Vienu metu nevirkite per daug kiaušinių
Verdant į puodą nedėkite per daug kiaušinių. Kiaušiniai neturėtų liesti vienas kito ar trankytis vienas į kitą virimo metu.
Jei verdate nedideliame puode, vienu metu į jį dėkite ne daugiau kaip 3–4 kiaušinius. Jei verdate daugiau kiaušinių, naudokite didesnį puodą arba virkite po mažiau kiaušinių.
Įpilkite acto
Gudrybė įpilti acto yra vienas iš paprasčiausių ir efektyviausių būdų apsaugoti kiaušinius nuo suskilimo. Įsiminkite – vienam kiaušiniui reikia vieno arbatinio šaukštelio acto.
Pripilkite į puodą vandens ir įpilkite tiek šaukštų acto, kiek puode yra kiaušinių. Uždėkite puodą ant ugnies ir išvirkite kiaušinius.
Į vandenį įpylus acto, kiaušinyje esantys baltymai greičiau sukietėja, todėl sumažėja tikimybė, kad kiaušinis suskils.
Geriausias būdas virti kiaušinius
Pripilkite pusę puodo vandens ir užkaiskite jį ant viryklės. Įpilkite druskos arba acto ir leiskite vandeniui užvirti.
Prieš dedant kiaušinius į vandenį įsitikinkite, kad jie yra kambario temperatūros, taip pat nepridėkite į puodą per daug kiaušinių. Atsargiai įdėkite kiaušinius į puodą ir uždenkite dangčiu.
Jei norite kiaušinių skystu tryniu, virkite juos 6 minutes, jei vidutiniškai išvirto trynio – 8 minutes, o jei norite, kad trynys būtų kietas, virkite maždaug 10–12 minučių. Virkite kiaušinius ant vidutinės ugnies.
Kai kiaušiniai išvirs, greitai perdėkite juos į dubenį su šaltu vandeniu ir palikite mirkti jame apie 3-4 minutes. Tada tiesiog įskelkite kiaušinio lukštą ir nuimkite jį – nepatikėsite, kaip lengvai jis lupasi be jokio vargo.