Klinikiniai tyrimai išanalizavo Harvardo TH Chano visuomenės sveikatos mokyklą ir Brighamo bei moterų ligoninę JAV atskleidę ryšį po papildų bandymo ir palyginę juos su placebu.
Be to, didesnės omega-3 žuvų taukų dozės dar labiau sumažino širdies ligų riziką. Tyrimas paskelbtas Amerikos širdies asociacijos žurnale.
Autorius Yang Hu, doktorantas iš Harvardo universiteto, teigė: „Ši metaanalizė pateikia naujausius įrodymus apie omega-3 papildymo poveikį daugialypio ŠKL padarinių rizikai. Mes nustatėme reikšmingą apsauginį kasdienio omega-3 vartojimo poveikį nuo daugumos ŠKL padarinių rizikos ir, atrodo, kad asociacijos yra priklausomos nuo papildomo šių papildų vartojimo.“
Nepaisant teigiamų rezultatų ir tyrimų, rodančių ryšį tarp žuvies valgymo ir mažesnės širdies ligų rizikos, atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų (RCT), tokių kaip Harvarde, rezultatai buvo nenuoseklūs - dvi pernai paskelbtos apžvalgos neparodė aiškios naudos.
Tačiau į šią naują plačią analizę tyrėjai įtraukė tris neseniai baigtus didelio masto tyrimus, kurie padidino 120 000 žmonių imtį iš 13 tyrimų visame pasaulyje.
Žmonės, kasdien vartoję omega-3 žuvų taukų papildus, palyginti su tais, kurie vartojo placebą, sumažino daugumos širdies ligų, išskyrus insulto, riziką, įskaitant aštuoniais procentais sumažintą širdies priepuolio ir koronarinės širdies ligos (KŠL) riziką.
Rizika pasirodė dar mažesnė, kai dozė viršija 840 mg per parą.
Kai kasmet visame pasaulyje širdies problemomis susiduria keli milijonai žmonių, net ir nedideli riziką mažinantys lašai galėtų išgelbėti šimtus tūkstančių gyvybių.
„Visuomenės sveikatos rekomendacijose didžiausias dėmesys turėtų būti skiriamas žuvų suvartojimo padidėjimui, sveikos mitybos širdžiai, fiziškai aktyvaus ir kitokio sveikos gyvensenos praktikai“, - pažymėjo dr. JoAnn Manson, vyresnysis tyrimo autorius ir „Harvard Medical“ prevencinės medicinos skyriaus vadovas.