Aukštas kraujospūdis, dar vadinamas hipertenzija, yra labai paplitusi sveikatos problema. Su ja susiduria net ketvirtis britų, o tai kelia nerimą, nes dėl hipertenzijos didėja infarkto ir insulto pavojus.
Laimei, kraujospūdį mažinti galima mitybos pokyčiais. Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba ragina valgyti daugiau daržovių – pastebėta, kad hipertenzijos rodiklius ypač mažina viena daržovė.
Spindulinės pupuolės plačiai naudojamos Pietryčių Azijos virtuvėje. Jos turi daug sveikatai naudingų savybių – šiose ankštinėse daržovėse gausu vitaminų, geležies ir baltymų.
Pasak keleto tyrimų, spindulinės pupuolės gali padėti sumažinti kraujospūdį. Žurnale „Human and Experimental Toxicology“ publikuotas tyrimas parodė, kad jos gali slopinti LDL oksidaciją. Tuo tarpu Taivano universiteto mokslininkai tyrė spindulinių pupuolių daigų poveikį graužikams.
Jie teigia: „Žiurkių sistolinis kraujo spaudimas neapdoroto daigų ekstrakto ir džiovintų daigų ekstrakto grupėse intervenciniu laikotarpiu ženkliai sumažėjo 1–4 savaitę ir 2–4 savaitę atitinkamai.“
Jei virtuvė – ne jūsų komforto zona, maisto gaminimas su spindulinėmis pupuolėmis gali atrodyti sudėtingas dalykas. Tačiau priešingai nei dažnai manoma, yra daug įvairių būdų šias ankštines daržoves vartoti be vargo. Jų įsigyti galima azijietiško maisto ir sveikų maisto produktų parduotuvėse.
Norėdami šių pupuolių išsivirti, paprasčiausiai nuskalaukite jas šaltu vandeniu ir virkite maždaug 45 minutes. Virtas spindulines pupuoles galima naudoti salotoms, troškiniams ir kariams.
Nors minėti tyrimai rodo, kad spindulinės pupuolės yra naudingos sveikatai, tyrimai šioje srityje dar tik pradedami. Taigi, jei nerimaujate dėl aukšto kraujospūdžio, visuomet vertėtų pasikonsultuoti su savo gydytoju. Taip pat pravartu žinoti, kokiais simptomais pasižymi hipertenzija.