Pastorių, kuris nuolat grįždavo namo girtas, žmona apkaltino slapta girtuokliaujant, tačiau iš tikrųjų jis sirgo reta liga, dėl kurios angliavandeniai skrandyje pavirsdavo alkoholiu.
Adam Stump kenčia nuo savaiminio alkoholio gaminimosi sindromo – būklės, dėl kurios organizmas automatiškai gamina alkoholį – taigi 40-metis vyras grįždavo namo girtas, kalbėdavo nerišliai ir kartais tapdavo agresyvus, rašo mirror.co.uk.
Žmona suglumo
Jo suglumusi žmona, 37 metų Jana, neįsivaizdavo, kas vyksta, ir pagrįstai manė, kad jos vyras slapta geria, o tuo buvo lengva patikėti, nes jis dažnai kvepėdavo alkoholiu.
Vieną dieną ji suprato, kad kažkas negerai, nes Adomas pūtė į alkotesterį ir viršijo leistiną vairuoti ribą, o pora praleido visą dieną kartu ir jis nebuvo išgėręs nė vieno lašo.
Adam iš Pitsburgo (Pensilvanija, JAV) sakė: „Iš pradžių Jana netikėjo, kad aš negeriu. Ji manė, kad aš tai darau paslapčiomis. Turėdavau ją įtikinėti, kad negeriu. Jai buvo baisu, galvojo, kad gyvenu dvigubą gyvenimą. Kai man buvo nustatyta diagnozė, ji sukniubo ir pasakė nebegalinti tverti tokios įtampos.
Kalbėdavau nerišliai, vis atsijungdavau ir vaikščiodavau kalbėdamas, bet nieko neatsimindavau. Būdavau gana karingai nusiteikęs. Nieko neįžeidžiau, bet kartą apverčiau valgomojo stalą ir ji turėjo pakviesti draugą, kad šis mane nuramintų. Kelis kartus žmonai teko manęs ieškoti, o aš atsidurdavau keistose vietose, pavyzdžiui, sode ar gulėdavau rūsyje, neprisimindamas, kaip ten atsidūriau. Tikrai nemalonu buvo šalia manęs esantiems žmonėms. Jausdavausi taip, lyg tuoj pratrūksiu“.
Gydytojai manė, kad vyras yra slaptas alkoholikas
Po kelių vizitų pas suglumusius gydytojus, kurie manė, kad jis yra slaptas alkoholikas, ir ragino jį mesti gerti, 2021 metų vasario tyrimai parodė, kad Adam serga reta liga.
Keturių vaikų tėtis mano, kad antibiotikai, skirti gydyti ankstesnes ligas, galėjo sukelti paslaptingą būklę, o dabar jis gali ją valdyti vengdamas angliavandenių, o tai reiškia, kad jis visą savo likusį gyvenimą turės laikytis kiaušinių, vištienos, jautienos ir kepsnių dietos.
Adam tęsė: „Kovo mėnesį pradėjau gydytis ir buvau labai nedarbingas. Atsikratėme visų angliavandenių ir cukraus, o aš laikiausi visavertės mėsėdžių dietos – mėsos, kiaušinių ir sūrio. Geriu antibakterinius vaistus ir daug vitaminų. Mane pykino, viduriavau, kankino skrandžio spazmai, nes organizmas reikalavo alkoholio.
Daug sportavau ir man pavyko išlaikyti visą raumenų masę, nes valgiau tiek daug baltymų. Į meniu vėl pradedu įtraukti kai kuriuos maisto produktus. Man patinka daržovės, todėl vėl valgau Briuselio kopūstus, man leidžiama suvalgyti vieną morką, bet tik ne bulvių. Negaliu vartoti acto, kečupo ar ko nors panašaus“.
Mėsėdžiu tapęs Adamas pusryčiams valgo kiaušinius, pietums – mėsainį be bandelės, o vakarienei – vištieną, kepsnį ar jautieną. Adam sako: „Yra dalykų, kurių daugiau niekada gyvenime negalėsiu valgyti. Tai nedidelė auka už sveiką savijautą. Labai stengiuosi nevalgyti netinkamo maisto. Kai ruošiame vakarienę, didžiausia lėkštė ant stalo yra mėsos lėkštė, nes jos valgau labai daug. Galiausiai supratau, kad geriau būti sveikam, ir manęs jau nebetrikdo aplink valgantys ir geriantys žmonės“.
Savaiminio alkoholio gaminimosi sindromas taip pat žinomas kaip žarnyno fermentacijos sindromas ir endogeninė etanolio fermentacija. Kartais tai vadinama „girtumo liga“. Dėl šios retos būklės apsvaigstama nevartojant alkoholio.
Taip atsitinka, kai organizmas saldžius ir krakmolingus maisto produktus (angliavandenius) paverčia alkoholiu. Savaiminio alkoholio gaminimosi sindromą gali būti sunku diagnozuoti. Jis gali būti supainiojamas su kitomis sveikatos būklėmis.