Profesionalus konditeris Ali Gadžijevas paruošė tikrai labai paprastą, tačiau labai gardų, nuostabiai atrodantį obuolių pyrago su švelniu migdoliniu Frangipane kremu receptą. Šis pyragas yra lengvas, labai kvapnus, o švelnią rūgštelę ir dar ypatingesnį skonį suteiks uogos.
Linksmasis šefas Gian Luca Demarco rekomenduoja vos per pusvalandį pasigaminti baltą žuvį su sultinyje troškintomis paprikomis bei pomidorais. Italų kalboje šis patiekalas vadinamas Acqua pazza, kas išvertus į lietuvių kalbą reiškia „išprotėjusiame vandenyje“. Patiekalas buvo gaminamas Neapolio srities žvejų, kurie dienos laimikį patroškindavo jūros vandenyje, kartu su pomidorais ir alyvuogių aliejumi. Pats terminas greičiausiai kilo iš Toskanos.
Gardūs ir rudeniški receptai „Gardu Gardu“ laidoje jau šį šeštadienį 9.00 val. per TV3.
Balta žuvis „išprotėjusiame vandeny“
Jums reikės: Norimos baltos žuvies file; 1 didelės raudonosios paprikos; 4-5 šaukštų pusiau džiovintų vyšninių pomidoriukų be odelės; 1 raudonojo svogūno; 1 česnako skiltelės; Šaukštelio kaparėlių; 10 žaliųjų alyvuogių; Kelių šakelių čiobrelių; 0,5 l vandens; 1 ekologiško daržovių sultinio kubelio; Ciabatta duonos; Alyvuogių aliejaus.
Užvirti 0,5 l vandens ir įmesti sultinio kubelį. Ciabatta duoną supjaustyti riekelėmis, sudėti į kepimo skardą, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir užberti druskos bei pipirų. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 10-15 min. konvekciniu režimu.
Į keptuvę su alyvuogių aliejumi įdėti česnako skiltelę ir jai pradėjus „šokti“ sudėti pusžiedžiais supjaustytą svogūną. Užpilti samtį sultinio.
Papriką supjaustyti šiaudeliais ir dėti kepti į keptuvę. Jei sultinys nugaravo, įpilti dar samtį. Jis turi apsemti visus ingredientus. Įdėti kelis šaukštus pusiau džiovintų pomidoriukų be odelės.
Šiek tiek sumažinti kaitrą ir keptuvėje ant viršaus dėti žuvies file. Jos vartyti nereikia, išsitroškins ir taip. Užberti smulkintų alyvuogių, kaparėlių ir uždėti kelias šakeles čiobrelių. Troškinti 10-15 minučių.
Žuvį su troškinių pateikti su paskrudinta Ciabatta duona.
Obuolių pyragas su migdoliniu Frangipane kremu
Trapiai tešlai reikės: 80 g šalto sviesto; 90 g migdolų miltų; 65 g rudojo cukraus; 80 g miltų.
Migdoliniams Frangipane reikės: 190 g sviesto; 140 g cukraus; 50 g migdolų miltų; 3 kiaušinių; 40 g miltų.
Garnyrui reikės: 2 didesnių kietų obuolių; 1 citrinos; 10 g cukraus; 400 g raudonų uogų.
Visus tešlai skirtus ingredientus sudėti į katiliuką ir maišyti iki trupinių konsistencijos. Sudėti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve, kad masė sutvirtėtų.
Nuvalyti obuolius ir supjaustyti vienodo dydžio skiltelėmis. Apšlakstyti citrinos sultimis. Palikti pastovėti. Frangipane kremui sviestą išpurenti su cukrumi. Suberti migdolų miltus ir toliau purenti. Plakant mušti po vieną kiaušinį. Galiausiai atsargiai įmaišyti miltus.
Į kepimo formą dėti trupinius ir suformuoti vienodo storio pagrindą. Ant jo sudėti šaldytas uogas, paliekant apie 2 cm nuo kraštų. Ant viršaus supilti migdolinį kremą ir išlyginti paviršių. Beliko sudėti obuolius. Juos geriausia dėti ratu per visą paviršių. Galima užberti šiek tiek cukraus.
Kepti 175°C temperatūroje 40 min., po 40 min sumažinti temperatūrą iki 160°C ir dar kepti apie 20 min.
Skanaus!