800 mililitrų sultinio (natūralaus daržovių, vištienos ar grybų sultinio)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Pirmą kartą dariau rissoto, tačiau matyt bandžiau iškarto nustebint virėjų čepmionų lygą, o kur net paprasto rissoto dar neviręs. Taigi patyriau gražų fiasko, todėl pasidalinsiu savo patirtimi - KAIP NEREIKIA VIRTI RISSOTO SU BARAVYKAIS! Tačiau su esminiais pataisymais, MANAU, jog sekantį kartą išeis tikrai geras ir gardus rissoto, tad pateiksiu kiek ir ko dėjau, o skliausteliuose parašau teisingus kiekius ar kitus pataisymus), o Jūs vadovaukitės teisingais kiekiais. Dar vienas momentas dėl maišymo, kaip kad skaičiau www.manovirtuve.com, ten minėjo, jog kilo daug klausimų ar reikia maišyti pastoviai ar ne, ir daug kas dėl to pasaulyje ginčijasi. Kai Gruodžio mėnesį lankiausi Graikijoje, teko vakarieniauti Viduržemio Jūros patiekalų restorane, sėdint tarp graikų - svečių su virtuvės šefu, aš taip pat užklausiau jo „Ar tu pastoviai maišiai rissoto kai gamini ar palieki ir nemaišai?“. Jis atsakė „Žinoma, kad maišau!“, o čia pat jam paprieštaravo virtuvės šefo draugai, kurie teigė, jog jų žmonos ir mamos nemaišo. Oj buvo smagu iš jų pasijuokti.Taigi, aš irgi prisidedu prie tų maišančiųjų. Išeina 4 - 5 porcijos. Sultinys: į verdantį vandenį (800 ml) sudėti 25 g džiovintų baravykų ir virti iki 30 min., ties 25 min. reikia įkaitinti keptuves ir ruoštis rissoto gaminimui. Sultinio ugnį ties 30 min. sumažinti iki niminalaus lygio ir palikti, nes reikės kaskart į rissoto pilti karštą sultinį, jis negali atvėsti, todėl palieku ant ugnies. Į vieną įkaitintą keptuvę pilu alyvuogių aliejų, kai įkais reikės sudėti susmulkintą svogūną, o į kitą keptuvę pusę sviesto ir įkaitus dedu džiovintus baravykus, kuriuos išėmiau iš sultinio. Ties 2 min. į smulkintus svogūnus sudedu susmulkintą česnaką bei morką ir taip kepu dar 3 min. and vidutinės ugnies, o po to iškarto sudedu pakepintus grybus. Kai sudedu grybus, juos kartu su svogūnais, morka ir česnakais kepinu 1 min., o po to sudedu visus ryžius ir tuomet pradedu maišymo ceremoniją. Pamaišęs vieną minutę, supilu vyną ir gerai viską lėtai išmaišau. Kai vyno nebelieka, tuomet pilu pirmus kelis sultinio samčius ir viską gerai maišau (sultinys neturi apsemti visų ryžių). Nuotraukoje matosi, kai vyno nebelieka, va tada ir metas pilti pirmus sultinio samčiu. Sultinį reikia pilti kol ryžiai išvirs (reikia ragauti, ryžiai turi būti vos vos kieti, bet išvirę), iš viso tai gali užtrukti apie 20 min. Šiaip priklauso nuo keptuvės, per kiek laiko ryžiai išvirs, pas mane jie virė apie 28 min. Kadangi grybų sultinys buvo intensyvus ne vien savo skoniu, o ir savo spalva, todėl Jums neturėtų gautis toks tamsus, kaip kad pas mane. Kai jau ryžiai išvirę, belieka sudėti likusį sviestą į keptuvę ir ją nukelti nuo ugnies, tada sudėti tarkuotą sūrį, druską ir šviežiai grūstus pipirus bei viską gerai išmaišyt ir patiekti prie to paties vyno, kurio gal būt dar liko. P.S.: O gal vis dėl to ir pakepintus baravykus reikėjo dėti prieš galą? Laukiu bet kokių pastebėjimų ar patarimų! Bon appetit!
800 mililitrų sultinio (natūralaus daržovių, vištienos ar grybų sultinio)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Pirmą kartą dariau rissoto, tačiau matyt bandžiau iškarto nustebint virėjų čepmionų lygą, o kur net paprasto rissoto dar neviręs. Taigi patyriau gražų fiasko, todėl pasidalinsiu savo patirtimi - KAIP NEREIKIA VIRTI RISSOTO SU BARAVYKAIS! Tačiau su esminiais pataisymais, MANAU, jog sekantį kartą išeis tikrai geras ir gardus rissoto, tad pateiksiu kiek ir ko dėjau, o skliausteliuose parašau teisingus kiekius ar kitus pataisymus), o Jūs vadovaukitės teisingais kiekiais. Dar vienas momentas dėl maišymo, kaip kad skaičiau www.manovirtuve.com, ten minėjo, jog kilo daug klausimų ar reikia maišyti pastoviai ar ne, ir daug kas dėl to pasaulyje ginčijasi. Kai Gruodžio mėnesį lankiausi Graikijoje, teko vakarieniauti Viduržemio Jūros patiekalų restorane, sėdint tarp graikų - svečių su virtuvės šefu, aš taip pat užklausiau jo „Ar tu pastoviai maišiai rissoto kai gamini ar palieki ir nemaišai?“. Jis atsakė „Žinoma, kad maišau!“, o čia pat jam paprieštaravo virtuvės šefo draugai, kurie teigė, jog jų žmonos ir mamos nemaišo. Oj buvo smagu iš jų pasijuokti.Taigi, aš irgi prisidedu prie tų maišančiųjų. Išeina 4 - 5 porcijos. Sultinys: į verdantį vandenį (800 ml) sudėti 25 g džiovintų baravykų ir virti iki 30 min., ties 25 min. reikia įkaitinti keptuves ir ruoštis rissoto gaminimui. Sultinio ugnį ties 30 min. sumažinti iki niminalaus lygio ir palikti, nes reikės kaskart į rissoto pilti karštą sultinį, jis negali atvėsti, todėl palieku ant ugnies. Į vieną įkaitintą keptuvę pilu alyvuogių aliejų, kai įkais reikės sudėti susmulkintą svogūną, o į kitą keptuvę pusę sviesto ir įkaitus dedu džiovintus baravykus, kuriuos išėmiau iš sultinio. Ties 2 min. į smulkintus svogūnus sudedu susmulkintą česnaką bei morką ir taip kepu dar 3 min. and vidutinės ugnies, o po to iškarto sudedu pakepintus grybus. Kai sudedu grybus, juos kartu su svogūnais, morka ir česnakais kepinu 1 min., o po to sudedu visus ryžius ir tuomet pradedu maišymo ceremoniją. Pamaišęs vieną minutę, supilu vyną ir gerai viską lėtai išmaišau. Kai vyno nebelieka, tuomet pilu pirmus kelis sultinio samčius ir viską gerai maišau (sultinys neturi apsemti visų ryžių). Nuotraukoje matosi, kai vyno nebelieka, va tada ir metas pilti pirmus sultinio samčiu. Sultinį reikia pilti kol ryžiai išvirs (reikia ragauti, ryžiai turi būti vos vos kieti, bet išvirę), iš viso tai gali užtrukti apie 20 min. Šiaip priklauso nuo keptuvės, per kiek laiko ryžiai išvirs, pas mane jie virė apie 28 min. Kadangi grybų sultinys buvo intensyvus ne vien savo skoniu, o ir savo spalva, todėl Jums neturėtų gautis toks tamsus, kaip kad pas mane. Kai jau ryžiai išvirę, belieka sudėti likusį sviestą į keptuvę ir ją nukelti nuo ugnies, tada sudėti tarkuotą sūrį, druską ir šviežiai grūstus pipirus bei viską gerai išmaišyt ir patiekti prie to paties vyno, kurio gal būt dar liko. P.S.: O gal vis dėl to ir pakepintus baravykus reikėjo dėti prieš galą? Laukiu bet kokių pastebėjimų ar patarimų! Bon appetit!