Alytiškė Gitana sako, kad kepti saldumynus jai visuomet patiko, o pirmąjį tortą – „Medutį“ – ji iškepė kartu su savo mama. „Šis tortas man buvo dieviško skonio“, – dalinasi ji.
Įspūdingi kepiniai
Taip, pamažu lepindama namiškius kepiniais, ji ėmė juos gaminti ir kitiems. Pirmasis užsakymas, kurio sulaukė Gitana iš klientų, buvo pyragas „Napoleonas“.
„Vėliau pradėjau domėtis dekoravimu, nes žmonės nori ne tik skanių, tačiau ir gražių tortų. Lankiau kursus, mokiausi pati žiūrėdama vaizdo įrašus ar pamokas „YouTube“, internete. Kursai, be abejo, buvo tikrai naudingas dalykas“, – pasakoja.
Dabar, kai pyragus ir tortus moteris kepa jau dešimt metų, Gitana atvirauja, kad nors veikla ir reikalauja nemažai laiko, tačiau ji – nesudėtinga:
„Yra žinios, darbas. Kai nežinai, tuomet ir gali atrodyti sudėtinga. Man šis darbas yra malonus, patinka ši veikla, tad kitąsyk darai ir net nebeskaičiuoji laiko.“
Žvelgiant į Gitanos skanumynus, galima pamatyti visko: ir visiems puikiai žinomų skonių tortų, ir populiariųjų „Boom“, ir netgi tokių, kurie sveria virš 10 kilogramų. Alytiškė sako, kad neįtikėtinai atrodančius tortus jai labai smagu daryti.
„Nors žmonės tokių nori ne dažnai, tačiau tokių užsakymų kartas nuo karto pasitaiko, kadangi viskas vis tik atsiremia į kainą. Norėti – galima, bet tenka ir susimokėti, mat užima tikrai nemažai daug laiko tokie darbai“, – sako ji.
Vieni įspūdingesnių tokių konditerinių darbų, į kuriuos pažvelgus tenka ir suabejoti, ar šie valgomi, ar ne – knyga, tigras, krepšinio kamuolys, namas.
Pasiteiravus, kiek laiko teko praleisti gaminant realistiškai atrodantį tigro formos tortą, G. Vinerskienė tikina, kad tikslaus laiko ji pasakyti negali, tačiau juokauja, kad užteko vos vienos nakties.
„Tikriausiai tigras svėrė apie kokius 5 kilogramus, dabar tiksliai net ir nebeprisimenu. Kartais, jeigu nepamirštu, gamintus nestandartinius tortus sau užsirašau. Štai yra tekę gaminti namą, kuris svėrė apie 7 kilogramus.
Pats didžiausias tortas, kurį yra tekę gaminti, turbūt svėrė apie 14 kilogramų, tačiau tikrai žinau, kad buvo ir daugiau“, – nusišypso.
Kiekvieno norai yra skirtingi
Įdomu tai, kad kiekvienas Gitanos kliento užsakymas būna vis skirtingas, dėl to sunku pastebėti tendencijas, kas gi labiausiai patinka smaližiams. Vis dėlto, moteris sako, kad visko būna įvairiai:
„Nori ir knygos, ir forminių tortų, ir su cukrinėmis gėlėmis. Anksčiau jos buvo itin populiarios, tačiau ir dabar puikiai eina. Tortus tenka daryti ir sporto tema – kamuolius, ir dviratį kaip dekoraciją gaminau. Iš tiesų, galima sakyti, kad kiekvienam savo.“
Konditerė juokauja, kad jeigu pačiai tektų rinktis, kokio skonio torto norėtų, ji net nedvejotų ir užsisakytų šokoladinį tortą su karamele bei riešutais.
„Nors internete galima rasti pačių įvairiausių receptų, vis tiek pasidarai viską pagal save. Džiaugiuosi, kad tai tinka ir patinka klientams.
Tortų skoniai – skanūs visi, o žmonės nori pačių įvairiausių. Vieniems patinka gaivesni, kitiems – saldesni, šokoladiniai. Kaip ir su forma, taip ir su skoniu – kiekvienam savo“, – nusijuokia.
Paklausta, ar nesulaukia kitų konditerių prašymų patarti, Gitana sako, kad jų būna išties nemažai. Be to, kaip teigia pati alytiškė, ji anksčiau yra vedusi ir kursus, tačiau dabar sako nežinanti ar jų bus galima sulaukti ateityje: „Dabar daugiau kepu nei mokau. Bus matyti, ar darysiu kursus ateityje, ar ne“, – priduria.