Soda yra universalus paviršių valiklis, o sumaišius su plovimo priemonėmis, turėsite galingą derinį, prasiskverbiantį per riebius likučius, nušveičiantį metalą ir atkemšantį nuotekų vamzdžius.
Šalin riebalus!
„Myliu sodą dėl daugelio dalykų“, − sako valymo ekspertė Mary Findley (iš „Go Clean“), kuri dalijasi savo mėgstamiausiu būdu pridegusioms viryklėms ir puodams bei keptuvėms valyti.
„Mikrobangų krosnelėje užvirinkite actą. Užberkite sodos ant nešvarių keptuvių ir užpilkite verdančiu actu. Palikite mišinį 30 minučių. Nuvalykite šlapia kempine ir nuplaukite. Kartokite tiek, kiek reikia“, − pasakoja ji.
Pasidarykite stebuklingą mišinį
Jill Nystul, valymo ekspertė ir tinklaraštininkė (One good thing by Jillie), sukūrė savo mišinį. Į mažą stiklinį dubenėlį ji pila 1/4 puodelio sodos ir užpurškia truputį vandenilio peroksido, kad gautųsi pastos konsistencija. Gautu mišiniu ji valo didelius ir mažus virtuvės prietaisus, pašalina vandens dėmes nuo įrankių, atsikrato riebalų sankaupų keptuvėse, rašo bhg.com.
Lengvai išvalysite orkaitę
Leslie Reichert, namų priežiūros ekspertė ir knygos „Green cleaning coach“ („Žalio valymo vadovas“) autorė, pataria sodos ir vandens mišiniu ištepti orkaitės šonus ir apačią. Ant viršaus užpurkškite acto – tegul išputoja. Kartokite procedūrą kol pridegę maisto likučiai lengvai nusivalys.
Valykite kriauklę
Perpjovę citriną pusiau, ant jos užberkite sodos (arba sumaišykite sodą ir citrinos sultis) ir ja valykite nerūdijančio plieno kriauklę.
Atkimškite užsikišusią virtuvės kriauklę
Į kriauklės kiaurymę įpilkite kelis šaukštus sodos, tada supilkite pašildytą actą. Mišinys suputos ir atkimš vamzdį, po to tereiks praplauti verdančiu vandeniu.