Laidos viešnia Karolina Marija Grabinskienė legendinės kavinės „Viduklės koldūnai“ savininkė gamins garsiuosius Viduklės koldūnus – tradicinius su kiaulienos įdaru ir su varške.
Karolina tešlai maišyti pataria naudoti drungną vandenį – tešla tuomet bus minkštesnė, tąsesnė. Ir tešlą reikia labai gerai „išmasažuoti“. Kitas jos patarimas – svarbu koldūnų nepervirti, kai iškyla į verdančio vandens paviršių, užtenka pavirti 2 minutes.
„Koldūnai – vienas iš istorinių Lietuvos virtuvės patiekalų. „Šaltanosiai“, kuriuos gaminsiu – vienas senesnių mūsų patiekalų. Jiems galima naudoti šaldytas mėlynes, šviežias, ar jų uogienę. Ravioliai, koldūnai, virtinukai – visi jie skiriasi savo dydžiu, forma, tešlos sudėtimi.
Į raviolių tešlą, pavyzdžiui, įeina aliejus ir kiaušiniai, kitur nededamas kiaušinis, vanduo keičiamas pienu ir taip toliau. Įdomiausi koldūnai kokius teko man pačiam ragauti – Kinijoje su varlių šlaunelių mėsa. Koldūnai gali būti ir su žuvimi – taigi jų įvairovė yra didžiulė“, – pasakojo istorinės virtuvės žinovas T. Rimydis.
Pasak Tomo, koldūnai – labai geras patiekalas – skyrus šiek tiek daugiau laiko, galima jų pasigaminti daugiau ir užšaldyti, o paskui prireikus – greitai išsivirti.
„Svarbu atitaikyti įdaro kiekį, kad būtų ne per daug, nes išbėgs, ir nepermažai, nes jausis tik tešla ir bus neskanu. Šviežius, tik ką pagamintus koldūnus, prieš virimą rekomenduoju šiek tiek pašaldyti – bus dar skanesni“, – patarimus dalino virtuvės šefas.
Kuo dar nustebins virtuvės šefai – pamatysite laidoje.
„La Maistas“ laida – sekmadienį 9 val. per TV3, o dar daugiau patarimų ir receptų – www.lamaistas.lt.