Sausi riešutai ir sėklos – gamtos saugomi produktai. Šie produktai turi medžiagų, saugančių juos nuo sudygimo iki kol sulauks tinkamų sąlygų. Būtent tos apsauginės medžiagos, kurios saugo augalo rūšį, sutrikdo virškinimą.
Riešutus ir sėklas patartina pamirkyti bent keletą valandų, kad susiskaidytų fermentų inhibitoriai, kurie slopina virškinimą.
Fermentų inhibitoriai yra gamtinis mechanizmas, saugojantis nuo fermentacijos nepalankiomis sąlygomis, kai daigas nėra pasiruošęs augti.
Riešutas arba sėkla patekusi į tam tikras sąlygas – vanduo, drėgmė, šiluma – inhibitoriai suyra ir prasideda daigo augimas bei riešuto, sėklos fermentacija, kad daigas gautų maistines medžiagas.
Siekiant pašalinti fermentacijos inhibitorius, kurie taip pat slopina ir virškinimo fermentus, reikia šiuos produktus mirkyti. Tokiu būdu riešutai ir sėklos tampa lengvai pasisavinamu ir virškinamu maistu.
RIEŠUTŲ IR SĖKLŲ MIRKYMO LAIKAS:
Migdolai turi būti mirkomi bent 8–12 val.;
Anakardžiai apie 2–3 val.;
Linų sėmenys – 6 val.;
Moliūgų sėklos – 6 val.;
Sezamo sėklos – 8 val.;
Saulėgrąžų sėklos – 6–8 val.
Riešutus ir sėklas, po mirkymo, perplovus, galima vartoti. Mirkydami riešutus ir sėklas tarsi pažadiname juose gyvybę. Produktai tampa naudingesni ir lengviau virškinami. Nepamirškite vandenyje pamirkyti ir džiovintų vaisių. Valgant nemirkytus dehidratuojate organizmą.
Šaltinis: Emilija Miliauskė, tinklaraštis Kuras kūnui