E. Mockuvienė daugeliui geriau žinoma kaip „Keksainės“ įkūrėja. Toks pavadinimas kilo ne atsitiktinai – pradžioje visi buvo labai susižavėję keksiukais.
Į konditerijos pasaulį Eglė žengė prieš maždaug septynerius metus. Ji nusijuokia, kad šia sritimi susidomėjo kaip ir daugelis kitų konditerių – gimus vaikams.
„Dukrai praėjusią savaitę suėjo 13 metų ir tikrai nepamenu, kad šeimos šventėms, ypač vaikų gimtadieniams tortą būčiau pirkusi. Tortus visada gaminu pati.
Veikla, ko gero, į mano gyvenimą atėjo su vaikais ir palaipsniui augo. Ypač pradėjo augti gimus sūnui, kadangi jis buvo labai ramus vaikas“, – šypteli pašnekovė.
Pomėgį pavertė darbu
Pirmiausia tortus pakeitė keksiukai, kurie labai išpopuliarėjo šeimos tarpe, artimųjų šventėse, vėliau jais susidomėjo ir kaimynai, draugai. O tada jau žodis apie Eglės kuriamus desertus pradėjo sklisti iš lūpų į lūpas.
Nors pagal išsilavinimą ji yra visiškai kitos srities specialistė, tortų ir kitų desertų gamyba taip įsuko, kad prieš ketverius metus jau teko apsispręsti – likti samdomame darbe ar imtis vien konditerijos, nes darbo ir pomėgio suderinti dėl didelio užsakymų skaičiaus jau nebepavyko.
„Tai ilgą laiką buvo tik pomėgis, tačiau vaikų ir šeimos, taip pat noro patiekti tikrą, natūralų, kiek įmanoma sveikesnį produktą, galų gale, noro tiesiog žinoti, kas įeina į gaminio sudėtį, pastūmėta pasirinkau konditeriją“, – pasakojo E. Mockuvienė.
Ji dėkinga ir savo šeimai, ypač vyrui. Jie palaikė kiekviename žingsnyje, jei ne jie, sako, konditerija ir būtų likusi tarp keturių namų sienų.
Vos pradėjusi veiklą Eglė sako mokiusis iš interneto platybėse randamos informacijos, tačiau ilgainiui suprato – vien to nepakanka, todėl pradėjo lankyti įvairius kursus. Ten ne tik išmoko įvairių subtilybių, bet ir geriau perprato vyraujančias madas konditerijos pasaulyje:
„Yra tortų ir desertų mados – yra klasika ir šalia jos yra modernesnė konditerija. Mano atveju, tai yra prancūziški putėsiniai tortai ir pyragaičiai. Poreikis ir susidomėjimas iš klientų pusės yra didžiulis.
Negaliu sakyti, kad tai yra kažkas naujo, nes Lietuvoje ir tuo pačiu Šiauliuose tai tikrai nebėra naujiena, bet tai yra modernu ir klientus tikrai žavi.“
Išdavė, ką dažniausiai renkasi klientai
Eglė juokiasi, kad klientai asortimento dydžiu nesiskundžia – net pasako, kad išsirinkti iš tiek gardžių pasiūlymų nėra lengva. Pati E. Mockuvienė taip pat nesnaudžia ir visada pasiūlo vis ką nors naujo.
„Su laiku ir praktika atėjo supratimas, kad labai skiriasi klientų pasirinkimai skonių žiemą ir vasarą, labai ryškus sezoniškumas. Vasarą norisi gaivos ir saldesnio, sunkesnio skonio žiemą.
Atsižvelgiant į tai stengiuosi kiekvienam sezonui pasiūlyti bent po vieną ar du naujus skonius, eliminuodama mažiau populiaresnius. Ir visada ruošiu specialius pasiūlymus didžiosioms metinėms šventėms – Kalėdoms, Velykoms, Valentino dienai, Mamos, Tėvo dienai.
Labai daug klientų grįžta ir natūralu, kad jie nori kažko naujo, nenori to, kas išragauto. Tenka taikytis prie kliento ir nuolat pasiūlyti kažką naujesnio, įdomesnio. O ir pati nenoriu būti ta konditerė, kuri užsistovi vietoje su vienu nekintančiu asortimentu. Noriu būti ta, kuri nuolat taikosi prie rinkos ir klientų poreikių“, – su šypsena pasakojo E. Mockuvienė.
Vis tik, net ir keičiantis madoms ir asortimentui, yra dalykų, kurie nesikeičia. Pavyzdžiui, visiška klasikų klasika, tikras karalius yra „Napoleonas“, vaikų šventėse populiarumo viršūnėje – varškės tortas, tortas su miško uogomis. Šaltuoju laikotarpiu nemažai žmonių renkasi „Snickers“ skonio tortą:
„Kalbant apie prancūzų konditeriją, populiarūs prancūziški putėsiai iš balto šokolado ir būtinai turi būti traškus sluoksnis, jį visi be galo mėgsta.“
Tortų atkeliauja iš tolimiausių kampelių
Visus tortus ir kitus skanėstus Eglė pasakoja gaminanti iš atsirinktų Lietuvos gamintojų produktų. Svarbiausia, anot jos, yra ne kas kita, o kokybė, nes jei dedi kokybiškus produktus, negali nepavykti. Dalį produktų tenka siųstis ir iš užsienio, nes Lietuvoje pavyksta rasti ne viską, ko prireikia gamybai.
Įdomu tai, kad ilgiausiai užtrunka vaikiškų tortukų gamyba. Tačiau ne dėl dydžio, o dėl dekoravimo.
„Tikriausiai mano pačios vizitinė kortelė yra puošimas dekoruotais sausainukais, o jų dekoro paruošimas tikrai labai imlus laikui – daug smulkių detalių, tai reikalauja labai daug kruopštumo, atidumo, didelio pasiruošimo.
Vienas įsimintiniausių ir ilgiausiai trukusių paskutiniųjų darbų – tortui vieno dekoruoto sausainio gamyba truko šešias valandas. Tai tebuvo akcentas, dekoro detalė, tačiau ne visi klientai supranta, kiek laiko pareikalauja dekoro paruošimas ir ne visi linkę tai tinkamai įvertinti“, – pastebi pašnekovė.
Per dieną Eglė pagamina po maždaug keturis ar penkis tortus, jei juos pagaminti lengviau, gali pagaminti ir šešis.
Tačiau net ir dirbant tokiais tempais ji visada skatina žmones nelaukti paskutinės minutės ir šventei desertus užsisakyti likus trims ar keturioms savaitėms. O jei gimtadienis išpuola prieš didžiąsias metų šventes, skanėstais geriausia pasirūpinti ir dar anksčiau.
E. Mockuvienės tortus graibsto ne tik šiauliečiai – ji pasakoja turinti pastovių klientų iš Kuršėnų, Joniškio, Radviliškio, Kelmės ir net Akmenės.
„Smagu, kad yra nuolatinių klientų, kurie visų savo švenčių saldų stalą patiki man ir nuolat grįžta. Grįžtamasis klientų ryšys ir nuolatinis jų grįžimas, gražūs žodžiai labiausiai skatina judėti į priekį, nesustoti, dar labiau domėtis ir stengtis“, – nusišypso „Keksainės“ įkūrėja.