• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai po truputį atranda afrikinį šamą – žuvis, kurią galima naudoti beveik visiems patiekalams, kuriems paruošti yra reikalinga mėsa. Todėl ji puikiai tiks tais atvejais, kai norėsite paeksperimentuoti virtuvėje ir tada, kai norėsite valgyti žuvį paruoštą kitaip nei įprasta.

Lietuviai po truputį atranda afrikinį šamą – žuvis, kurią galima naudoti beveik visiems patiekalams, kuriems paruošti yra reikalinga mėsa. Todėl ji puikiai tiks tais atvejais, kai norėsite paeksperimentuoti virtuvėje ir tada, kai norėsite valgyti žuvį paruoštą kitaip nei įprasta.

REKLAMA

Šviesiai rožinė, nebyranti, minkšta afrikinio šamo mėsa neturi žuvies kvapo ir tai dažniausiai labai patinka vaikams. Netoli Kauno įsikūrę šių žuvų augintojai yra sukūrę ir savo restorane tiekia pačius įvairiausius patiekalus su šia žuvimi: nuo žuvienės, salotų, gurmaniškų karštųjų patiekalų iki lietuviškų cepelinų bei Kijevo kotletų.

„Šios žuvies mėsa yra turtinga baltymais, omega rūgštimis bei vitaminais ir tinka įvairiems gaminimo būdams: kepimui, troškinimui, virimui.

REKLAMA
REKLAMA

Užtenka subtiliai pagardinti kiekvienam patiekalui tinkančiais prieskoniais“, - pasakojo Lada Kalinina, bendrovės „jFish“ užsiimančios afrikinių šamų auginimu, atstovė.

REKLAMA

Pirkėjams siūloma šviežios, karšto ir šalto rūkymo žuvies, gurmaniškų užtepėlių ir netgi koldūnų su šamo mėsos įdaru. Pasak L. Kalininos, daugelį žmonių vis dar stebina tokie įvairūs šios žuvies paruošimo būdai, tačiau išbandę įsitikina jos universalumu ir sugrįžta įsigyti dar bei eksperimentuoti toliau.

Neseniai bendrovė atidarė naują prekybos vietą prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagrindinės mūsų vertybės – natūralumas ir šviežumas. Žuvis auginame be antibiotikų, augimo hormonų, naudojame tik labai aukštos kokybės pašarus ir modernią įrangą. Produkciją ruošiame be skonių stipriklių ir dažiklių, nešaldome jos ir nenaudojame konservantų. Todėl mums labai svarbu būti kuo arčiau pirkėjų, kur jie galėtų įsigyti šviežių žuvies produktų gamintojo kainomis“, - sakė pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rekomenduojame išbandyti keletą įdomesnių receptų su šamo mėsa.

Šamo filė suktinukai, įdaryti sūriu ir prieskoniais

Patiekalui reikės (6 porcijos)

6 gab. šamo filė, 6 gab. rūkytos šoninės, jūros druskos, 2 valg. šaukštų džiovintos paprikos, 150 g džiūvėsėlių, 200 g tepamo varškės sūrio, 2 valg. šaukštų smulkintų, konservuotų Jalapeno pipirų, 2 valg. šaukštų šviežių citrinos sulčių, 1 arbat. šaukštelio salierų druskos arba džiovintų salierų lapelių, 2 valg. šaukštų smulkintų svogūnų, 1 arbat. šaukštelio džiovintų čiobrelių, 2 arbat. šaukštelių džiovintų petražolių (įdarui), Šakelės šviežių petražolių (serviravimui).

REKLAMA

Gaminimas

Šoninę 10 minučių pakepinkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laips., kol lengvai apskrus. Dubenėlyje sumaišykite džiūvėsėlius, sūrį, smulkintus Jalapeno pipirus, citrinų sultis, salierų druską, svogūnus, džiovintas petražoles ir čiobrelius.

Šamo filė pabarstykite druska. Ant file gabalėlio krėskite paruošto įdaro. Suvyniokite ir kiekvieną suktinuką apvyniokite pakepinta šonine, persmeigdami mediniu smeigtuku. Suktinukus pabarstykite džiovinta paprika. Dėkite į kepimo skardą ir kepkite apie 30 minučių.

REKLAMA

Patiekite su citrinos griežinėliais ir petražolėmis.

Šamo maltinukai

Maltinukai lengvai virškinamas maistas. Pietų metu tai idealus patiekalas, kuris neapsunkina organizmo, bet suteikia energijos. Patiekalui paruošti rinkitės gyvą, šviežią, skrostą šamą arba jau paruoštą šamo file.

Patiekalui reikės (6 porcijos)

1 šviežias šamas arba 500-600 gr. šamo file, 1 morkos, 1 svogūno, 2 riekelių batono, 70 ml pieno, 30 g tirpinto sviesto, 1 kiaušinio, 1 valg. šaukšto krakmolo, 1 valg. šaukšto citrininių žuvies prieskonių, Po žiupsnelį maltų juodųjų pipirų, maltų lauro lapelių, džiovintų čiobrelių, smulkintų žalių rozmarinų, smulkintų žalių bazilikų, 1 valg. šaukšto jūros druskos, aliejaus (kepimui), 100 g maltų džiūvėsių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaminimas

Žuvies mėsą be didesnių kaulų sumalti kartu su morka, svogūnu bei piene mirkytu ir nusunktu batonu. Įmušti kiaušinį, įdėti tirpintą sviestą, šaukštą krakmolo, suberti jūros druską ir prieskonius, išmaišyti. Ruošinį palikti pusvalandžiui. Maltinukus apvolioti džiūvėsiuose ir, apkepus aliejuje, troškinti uždengtoje keptuvėje, įpylus stiklinę vandens. Troškinti apie 15 min.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų