Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patikrinimų metu dažniausiai nustato porcijų dydžio neatitikimus, o kai kurie produktai, tokie kaip sausainiai, bandelės, keksai, turi per didelį cukraus kiekį.
Dažniausiai aptinkami pažeidimai
Be to, kituose produktuose aptikta draudžiamų maisto priedų, tokių kaip kalio sorbatas, sieros dioksidas, mononatrio glutamatas ir kiti.
„VMVT reguliariai tikrina mokyklų ir darželių valgyklas, vertina tiekiamo maisto kokybę. Nors dauguma mokyklų stengiasi laikytis nustatytų standartų, tačiau dažniausiai aptinkami pažeidimai yra susiję su maitinimo organizavimo ir maisto kokybės pažeidimais, įskaitant netinkamai paruoštus patiekalus bei produktus, turinčius per didelį cukraus kiekį ar draudžiamų maisto priedų.
Pasitaikė ir išskirtinis atvejis, kuomet patikrinimo metu buvo nustatyta, jog vaikui, turinčiam alergiją pienui, žuviai ir riešutams, nebuvo paruoštas atskiras valgiaraštis, nepaisant pateiktos gydytojo pažymos.
Tokiais atvejais raginame tėvus glaudžiai bendradarbiauti su mokyklose ir darželiuose dirbančiais visuomenės sveikatos specialistais ir mokyklų administracija, siekiant užtikrinti, kad vaikams būtų tiekiamas saugus ir subalansuotas maistas“, – pabrėžė Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Eimantė Černiauskienė.
Taip pat raginama susipažinti su patvirtintu įsakymu, kuriame pateiktos rekomenduojamos paros maistinių medžiagų ir energijos normos tiek vaikams, tiek ir suaugusiesiems. VMVT taip pat kviečia domėtis, koks valgiaraštis ir kokiais maisto produktais maitinami vaikai. VMVT puslapyje rasite vaikams rekomenduojamų ir draudžiamų maisto produktų sąrašą.
VMVT primena, kad vaikų maitinimas ugdymo įstaigose organizuojamas pagal Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintą Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašą, o VMVT užtikrina, kad mokyklų ir darželių valgiaraščiai atitiktų sveikatos normas ir nustatytus tvarkos aprašus.
Vaikų maitinimui draudžiamos maisto produktų grupės
Pateiktame sąraše nurodoma, kad vaikų maitinimui draudžiamos maisto produktų grupės yra:
- Bulvių, kukurūzų ar ktiokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai;
- Saldainiai, šokoladas ir šokolado gaminiai;
- Pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;
- Pieno produktai su alyvpalmių aliejumi;
- Maisto produktai, papildyti B grupės vitaminais;
- Gazuoti gėrimai;
- Energetiniai gėrimai;
- Nealkoholinis alus, sidras ir vynas;
- Gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto;
- Cikorijų ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai);
- Kisielius;
- Arbatos, kuriose yra pluoštinių kanapių dalių (išskyrus sėklas);
- Sultiniai, padažų koncentratai, padažai su spirgučiais;
- Rūkyta žuvis;
- Strimelė (pagauta Baltijos jūroje);
- Nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai;
- Subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis);
- Džiūvėsėliuose volioti arba apibarstyti kepti mėsos, paukštienos ar žuvies gaminiai;
- Maisto papildai;
- Maisto produktai pagaminti iš GMO;
- Maisto produktai į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti riebalai.