„Parduotuvėse siūlomi ledai dažnai nėra gaminami iš grietinėlės, pieno, šokolado, vaisių ar uogų, kaip seniau būdavo įprasta. Dabar jų sudėtyje galime rasti nemažai papildomo cukraus, įvairių skonio stipriklių, dažiklių bei kvapiklių.
Retai kada įsiminsime, kurios iš šių medžiagų kenksmingos, o kurios ne, tačiau vis tik rekomenduočiau peržvelgti etiketę ir rinktis ledus su mažiau sudedamųjų dalių bei tokius, kuriuose daugiau grietinėlės, pieno, vaisių ar vaisių tyrės“, – kaip pasirinkti sveikesnius ledus pataria mitybos konsultantė Gintarė Budavičiūtė.
Kas slepiasi pirktiniuose leduose?
Pasak specialistės, pavyzdžiui, plombyre ar grietininiuose leduose turi būti grietinėlės, pieno bei leduose esantys riebalai negali būti augaliniai. Vis dėlto, būna atvejų, kada leduose, ypač pigiuose, nėra pieno produktų, o vietoj jų ledai pagaminti iš augalinių riebalų ir šie nėra kokybiški.
„Kita problema su ledais yra ta, kad, kitaip nei daugelis gali manyti, ledai savo kaloringumu prilygsta sočiam patiekalui. Skirtumas tik tas, kad maistinė vertė ledų mažesnė nei, pavyzdžiui, maistingo kepsnio su daržovėmis.
Plombyriniai, grietininiai ir pieniški ledai yra kaloringi, kiek teko nagrinėti etiketes, vienas ledas vidutiniškai turi apie 270 kcal. Kaloringiausia porcija ledų, kurią man pavyko rasti parduotuvėje, turėjo net 420 kcal., o tai yra neįtikėtinai daug. Vaisiniai ledai ar šerbetai turi mažiau kalorijų, dažniausiai apie 100, tačiau cukraus juose yra ne ką mažiau“, – kalba Gintarė Budavičiūtė.
Namuose gaminti ledai
Vienoje ledų porcijoje dažnai slepiasi apie 20 g. cukraus, vaisiniuose leduose jo gali būti mažiau – apie 10 g.
Pašnekovės teigimu, tokie kiekiai tikrai nėra maži, turint omenyje, kad suaugusiam žmogui rekomenduojama per parą sunaudoti ne daugiau, kaip 50 g. cukrau, o vaikui perpus mažiau.
„Žinant, kas slepiasi leduose, reikėtų jais nepiktnaudžiauti ir prieš kiekvieną porciją gerai apsvarstyti, ar tikrai jų norime. Na ir žinoma, reiktų nepatingėti paskaityti sudėtį.
Taip pat ledų galima pasigaminti ir patiems. Tikrai yra nemažai greitai paruošiamų bei sveikų ledų receptų. Be to, asmeniškai mano mėgstamiausi ledai yra jogurtiniai, pagaminti būtent namuose“, – sako mitybos konsultantė.
Jogurtiniai naminiai ledai
Reikės: 2 bananų, 500 g. šaldytų braškių, 400 g. graikiško jogurto.
Paruošimas: visus ingredientus susmulkinti su blenderiu, supilti į indelius ir užšaldyti.
Būtent taip paprastai galite mėgautis sveikuoliškais ledais. Skanaus!