Ar žinote kokia mėsa pati sveikiausia, kuri turi mažiausiai teigiamų savybių, o kuri gal visai netinkama kai kurių žmonių racionui. Triušiena, antiena, paukštiena, jautiena, kuo jos skiriasi?
Triušiena
Daugeliui žmonių labai naudinga triušių mėsa. Ypač tinka vaikams, krūtimi maitinančioms mamoms, pagyvenusiems žmonėms, bei tiems, kurie nori išvengti viršsvorio. Šioje mėsoje yra daugiau baltymų nei kiaulienoje, avienoje ir net jautienoje, tačiau ji turi labai mažai riebalų ir joje beveik nėra cholesterolio. Triušienoje gausu vitaminų ir mineralų, ypač fosforo ir kalcio druskų, ir beveik du kartus daugiau vitamino PP negu jautienoje.
Aviena
Avienoje gausu fluoro, kuris saugo dantis nuo ėduonies, o šios mėsos riebaluose yra mažai cholesterolio, todėl ji neužkemša kraujagyslių. Aviena naudinga norint išvengti diabeto, nes ji puikiai stimuliuoja kasos darbą. Šioje mėsoje gausu kalio, magnio, jodo, geležies, B grupės vitaminų, o taip pat – karotino, fosforo, geležies, vario, seleno ir cinko. Naudingiausia valgyti avienos šonkaulius ir nugarinę.
Jautiena
Tai kone populiariausia mėsa pasaulyje, joje gausu naudingų medžiagų. Jautienoje daug aminorūgščių, ji teigiamai veikia žarnyną ir virškinimo traktą. Šioje mėsoje gausu geležies, cinko, B grupės vitaminų, E, PP ir kitų organizmui naudingų medžiagų. Mėsos ekspertai „Baltic Foods“ pataria jautieną valgyti žmonės, kurie dirba sunkų fizinį darbą ar užsiima sportu. Riebalų šioje mėsoje netgi mažiau ne vištienoje: 100 g jautienos yra 218 kcal.
Antiena
Antienoje yra didelis kiekis vitamino D, kuris padeda organizmui pasisavinti kalcį, gerina imunitetą bei stiprina raumenis ir kaulus. Mėsoje yra vitamino E, B grupės vitaminų, taip pat kalio, seleno, cinko, kalcio. Ši mėsa naudingiausia dėl Omega 3 riebalų rūgščių gausos, bet ji yra gana kaloringa.
Kalakutiena
Įdomu tai, jog kalakutai – labai išrankūs maistui paukščiai, jie nelesa sugedusio ar nepažįstamo maisto, todėl jų mėsa yra švari ir sveika. Kalakutienoje gausu baltymų, aminorūgščių, B grupės ir PP vitaminų, cinko, geležies, fosforo ir magnio mikroelementų. Šioje mėsoje yra mažai riebalų ir cholesterolio. Ji lengvai virškinama, labai tinka žmonėms, kurie turi virškinimo sutrikimų.