Beje, jei galvojate, kad jos labai karčios – nustebsite. Netgi maloniai salstelėjusios. Kartumo kiek yra, bet jis toks malonus.
Galima gerti arbatą, galima ir kiaulpienių šaknų kavą. Kaip jas paruošti? Iškasame šaknis. Kuo storesnės, tuo geriau. Aš užmerkiu kokiai valandai į vandenį. Gerai nuplaunu kokiais 5 vandenimis, dar šepetėliu patrinu.
Tada nusausinu, paskutu žievelę, išpjaustau visas sugedusias vietas ir supjaustau 0,5 cm griežinėliais. Išdžiovinu ne aukštesnėje nei 40 laipsnių temperatūroje (ant pečiaus, džiovykle ar orkaitėje). Laikau sandariai stiklainiuose.
Arbatėlei kiek pamalu kavos malūnėliu arba laikau ilgiau, kad prisitrauktų. Šaknų kava aktyvina organizmą, taigi, gali pakeisti ir įprastą kavą.
Paruošimas: džiovintas šaknis keptuvėje be taukų ant lėtos ugnies skrudinti, kol pasklis malonus skrudintas kvapas. Šaknis atvėsinti, grubiai sumalti kavos malūnėliu ir ruošti, kaip kavą. Šaukštelio su kaupu užtenka vienam puodeliui. Man labai skanu. Aš bandžiau ir su pienu ir be jo.
Šaltinis: Mano žolelės