• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po to, kai gydytojas perspėjo, kad penki maisto produktai, kuriuos kažkada laikėme sveikais, iš tikrųjų nėra sveiki, „bent jau atsparumo insulinui požiūriu“, socialiniame tinkle pasirodė vaizdo įrašas, kuriame gydytojas „TikTok“ atskleidė sąrašą maisto produktų, kurių turėtume vengti, nes jie gali padidinti cukraus kiekį kraujyje. 

Po to, kai gydytojas perspėjo, kad penki maisto produktai, kuriuos kažkada laikėme sveikais, iš tikrųjų nėra sveiki, „bent jau atsparumo insulinui požiūriu“, socialiniame tinkle pasirodė vaizdo įrašas, kuriame gydytojas „TikTok“ atskleidė sąrašą maisto produktų, kurių turėtume vengti, nes jie gali padidinti cukraus kiekį kraujyje. 

REKLAMA

Daugiau nei 1,2 mln. peržiūrų sulaukusiame „TikTok“ vaizdo įraše daktarė Midge, kurios tikrasis vardas ir pavardė yra daktarė Mijin Brown, paaiškino, kokių maisto produktų turėtume vengti, nes jie gali padidinti cukraus kiekį kraujyje. 

Staigų cukraus kiekio kraujyje padidėjimą gali sukelti maisto produktų, turinčių aukštą glikemijos indeksą, vartojimas. Dėl to kasa išskiria daugiau insulino, skatinančio potraukį ir persivalgymą, kai jis greitai sumažėja. 

Jei šis ciklas kartojasi, gali atsirasti atsparumas insulinui, t. y. organizmo ląstelės blogai reaguoja į insuliną, o raumenys, riebalai ir kepenys negali lengvai pasisavinti gliukozės iš kraujo, rašo express.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Tuomet cukraus kiekis kraujyje gali tapti per didelis, nes kasa gamina daugiau insulino, kad padėtų gliukozei patekti į ląsteles. Tai ilgainiui gali sukelti antrojo tipo diabetą, uždegimą, arterijų apnašas, širdies ir sąnarių problemas. 

REKLAMA

Dr. Brown paaiškino: „Visi šie maisto produktai nėra tokie sveiki todėl, kad juos suvalgius labai padidėja glikemija. Kuo didesnis glikemijos poveikis, tuo didesnis insulino poveikis, o tai nėra gerai, nes tai sukelia atsparumą insulinui.“ 

Rodydama įvairių sveikatos sutrikimų vaizdą, daktarė Brownas pridūrė: „Atsparumas insulinui yra pagrindinė visų su gyvenimo būdu susijusių ligų, nuo kurių kenčia dauguma mūsų, priežastis.“ 

REKLAMA
REKLAMA

Štai penki maisto produktai, dėl kurių mus įspėja daktarė Brown: 

Vaisių sultys 

Ji sako, kad pirmasis maisto produktas, kuriam ji nepritaria, „yra akivaizdus“. Paaiškina, kad kai kuriose vaisių sultyse yra tiek pat cukraus, kiek ir skardinėje gazuoto gėrimo. 

Ji pridūrė: „Net ir nesaldžiose sultyse gali būti net 26 g angliavandenių, t. y. maždaug šeši arbatiniai šaukšteliai cukraus. Ir visa tai su labai mažai skaidulų.“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaisiai  

Antroje vietoje jos sudarytame maisto produktų, kurie atrodo sveiki, bet tokie nėra, sąraše buvo vaisiai. Ji teigė, kad vieni vaisiai yra blogesni už kitus, o mangai, ananasai, bananai ir vynuogės turi labai daug cukraus ir turėtų būti laikomi desertu. 

Daktarė Brown sakė: „Šiandieniniai vaisiai, net ir daržovės, yra visai ne tokie, kokie jie buvo seniai gamtoje. Dauguma jų buvo maži, pluoštiniai ir nelabai saldūs. Tačiau šiandien vaisiai yra beprotiški. Jie buvo sukurti taip, kad būtų didesni, saldesni ir mažiau skaidulingi, o visa tai turi įtakos mūsų cukraus kiekiui kraujyje.“ 

REKLAMA

Kai kuriuose vaisiuose taip pat yra daug ląstelienos, todėl jie ilgiau virškinami, o lėtas cukraus išsiskyrimas neleidžia padidėti cukraus kiekiui kraujyje. 

Avižų pienas  

Ši pieno produktų alternatyva taip pat pateko į trečiąją sąrašo vietą. Dr. Brown įspėjo, kad: „Viename puodelyje avižų pieno yra 15 g angliavandenių, ir mes nekalbame apie tuos, į kuriuos pridėta cukraus.  

REKLAMA

Jau nekalbant apie tai, kad daugelis parduotuvėse perkamų prekių ženklų yra pagaminti su konservantais, tirštikliais ir emulsikliais, o tai nėra gerai nei žarnyno, nei bendrai mūsų sveikatai.“  

Avižų miltai  

„Dar vienas prieštaringai vertinamas produktas, kuris diabetikams nuolat rekomenduojamas kaip sveikas pasirinkimas“, – sakė ji, yra avižiniai dribsniai.  

Ji pridūrė, kad: „Viena iš priežasčių, kodėl jie tikriausiai rekomenduoja avižinius dribsnius, yra ta, kad jie yra skaidulinių medžiagų šaltinis. Viename puodelyje avižinių dribsnių yra apie 8 gramai skaidulinių medžiagų, bet 62 gramai angliavandenių.“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daktarė Brown pridūrė: „Vaikinai, neverta to daryti.“ Vietoj to ji rekomenduoja prekinius ženklus, kuriuose nėra pridėtinių cukrų ir skonių. 

Tačiau svarbu prisiminti, kad paprasta avižinė košė yra maistinga ir turi tirpių skaidulų, vadinamų beta gliukanais, kurie padeda skatinti reguliarų žarnyno tuštinimąsi. 

Ryžių trapučiai  

Paskutiniai sąraše, kurių reikia saugotis, yra ryžių trapučiai, kurie dažnai laikomi sveiku užkandžiu. Ji sako, kad, nepaisant to, jog juose mažai kalorijų, dviejuose gali būti net 14 g angliavandenių ir labai mažai skaidulinių medžiagų

REKLAMA

„Vienintelis būdas, kaip būsite patenkinti suvalgę du tokius, yra suvalgyti jų daugiau“, – sakė ji. 

Be to, ji rekomendavo pridėti daugiau riebalų arba baltymų avokado ar riešutų sviesto pavidalu, kurie galėtų sumažinti glikemijos poveikį. 

Įsisavindamos vandenį, skaidulinės medžiagos gali padėti reguliuoti cukraus naudojimą organizme, supurtyti išmatas ir palengvinti jų pasišalinimą. Per mažas skaidulų kiekis gali sukelti tokias ligas kaip dirgliosios žarnos sindromas (DŽS) ir vidurių užkietėjimas. 

išmečiau visus produktus-kenkia
išmečiau visus produktus-kenkia
Išmeskit jūs geriau iš galvų durnizmus tiktokeriai...juoką sukeliat tik
Santechnikas pagėres traktoriaus teises
Santechnikas pagėres traktoriaus teises
Įdomu vertimą darė su Google translate? Dabar bet kokį gaidį kurnors nukopijuoja, debiliškai išverčia ir pateikia naujienų sraute masėms suvirškinti... Tai dar gerai, kad neprašo susimokėti euro už straipsnį, kurį neaišku kas iš kur nupiz...
baronas Miunchauzenas
baronas Miunchauzenas


Aš irgi einu - išmesiu. Sėsiu ant vandens ir gryno oro dietos.

Gal kas nors iš tik-tok'erių - nori prisijungti...?
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų