• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kepenys atlieka esminį vaidmenį detoksikuojant organizmą, metabolizuojant maistines medžiagas ir saugant energijos atsargas. Tačiau tam tikri kasdien vartojami maisto produktai gali neigiamai paveikti kepenų sveikatą, ypač jei jų vartojama per daug.

Kepenys atlieka esminį vaidmenį detoksikuojant organizmą, metabolizuojant maistines medžiagas ir saugant energijos atsargas. Tačiau tam tikri kasdien vartojami maisto produktai gali neigiamai paveikti kepenų sveikatą, ypač jei jų vartojama per daug.

REKLAMA

Kaip rašoma timesofindia.com, svarbu žinoti, kokių produktų reikėtų vengti, siekiant išlaikyti sveikas kepenis.​

Gėrimai, kuriuose yra daug cukraus

Saldūs gėrimai, tokie kaip gaivieji ir energiniai gėrimai, dažnai turi didelį kiekį fruktozės. Per didelis fruktozės vartojimas gali lemti riebalų kaupimąsi kepenyse, o tai didina nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos riziką.

Fruktozės perteklius kepenyse virsta riebalais, kurie gali sukelti uždegimą ir kepenų pažeidimus. ​

Perdirbti ir supakuoti maisto produktai

Perdirbtuose maisto produktuose, tokiuose kaip traškučiai ir greitas maistas, dažnai yra daug transriebalų, rafinuoto cukraus ir druskos.

Šios medžiagos gali prisidėti prie svorio augimo ir atsparumo insulinui, o tai skatina suriebėjusių kepenų ligos vystymąsi.

Transriebalai ypač kenksmingi, nes jie didina uždegimą ir gali sukelti kepenų pažeidimus. ​

Raudona ir perdirbta mėsa

Didelis raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimas siejamas su padidėjusia kepenų ligų rizika. Perdirbtoje mėsoje dažnai yra priedų ir konservantų, kurie gali būti kenksmingi, o sočiųjų riebalų perteklius raudonoje mėsoje prisideda prie kepenų uždegimo ir pažeidimo. ​

Maisto produktai su paslėpta druska

Maistas, kuriame yra daug natrio, gali sukelti skysčių susilaikymą ir padidėjusį kraujospūdį, o tai kenkia kepenų sveikatai.

Lėtinės kepenų ligos, tokios kaip kepenų cirozė, gali paūmėti dėl per didelio druskos vartojimo. ​

REKLAMA
REKLAMA

Rafinuoti angliavandeniai

Produktai, pagaminti iš rafinuotų angliavandenių, tokie kaip balta duona, makaronai ir balti ryžiai, turi aukštą glikemijos indeksą. Jie gali sukelti greitą cukraus kiekio kraujyje padidėjimą, prisidedantį prie atsparumo insulinui ir kepenų suriebėjimo ligos vystymosi. ​

Norint išlaikyti kepenų sveikatą, svarbu subalansuoti mitybą, vengti minėtų produktų perteklinio vartojimo ir rinktis sveikesnes alternatyvas.

REKLAMA
kur žiūri Trampo Kenedis
kur žiūri Trampo Kenedis
O ką tada veikia kontroliuojančios institucijos, jei transriebalai ir kiti čia išvardinti brudai guli parduotuvių lentynose? Žmogui kenksmingos medžiagos turi būti uždraustos dėti į maistą ir neplatinamos.
kam leidžia tą šūda gaminti?!
Mūsu prekybcentrį norėjau nusipirkt pyrago gabaliuką (medučio). Sakau paskaitykit kas jame yra - "..palmių aliejus ir t.t." Tai kokio bieso jūs ten kišat pavojingus priedus ir po to pasakas sekat?! Ar IR sviesto nebėra, grietinės, varškės kur NĖRA palmių brūdo ar mūsų, likusios dar gyvos karvės ant palmių sėdi ir griaužia? Kur blyn tikrintojai......
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų