Apie tai, kokių maisto produktų vartojimas kenkia kepenų veiklai papasakojo dietologas Mantas Liekis. Jis taip pat nurodė, kokius maisto produktus reikia valgyti norint sustiprinti šį savo organą.
Kepenims netinkami maisto produktai
Vyras įvardijo 7 maisto produktų grupes, kurios yra kenksmingos gyvybiškai svarbiam organui. Jų dietologas ragina vengti.
- alkoholis;
- saldumynai ir rafinuoto cukraus turintys produktai;
- gazuoti gėrimai;
- perdirbta mėsa;
- daug transriebalų turintys produktai: traškučiai, mėsainiai ir kt.;
- greitas maistas;
- daug druskos turintys produktai.
Kaip šie maisto produktai kenkia kepenims?
Anot dietologo, visi šie maisto produktai, kuomet yra vartojami dažnai, lėtai kenkia kepenims. Taip mažėja kepenų efektyvumas ir galima prisidaryti rimtų sveikatos problemų.
Alkoholis yra pirmasis ir didžiausias priešas kepenims. Pasak dietologo, per dažnas alkoholinių gėrimų vartojimas gali smarkiai atsiliepti žmogaus sveikatai: „Jis gali sukelti kepenų uždegimą, o uždegimas – lemti kepenų cirozę.“
Panašiai dietologas atsiliepė ir apie antrosios grupės produktus. Pasak jo, saldumynai ir daug rafinuoto cukraus turintys produktai lemia per didelį riebalų kaupimąsi kepenyse ir suriebėjusias kepenis:
„Tai, vėlgi, gali prisidėti prie kitų sveikatos problemų, kaip antai insulino rezistencijos. Ji gali sukelti uždegimus organizme.“
Gazuoti gėrimai taip pat sulaukė kritikos mat jie gali didinti fruktozės kiekį organizme ir tokiu būdu neigiamai atsiliepti sveikatai. „Vartojami dideliais kiekiais jie gali neigiamai veikti kepenų veiklą ir skatinti riebalų kaupimąsi organizme.“
Dar viena maisto produktų grupė, papuolusi į „juodąjį sąrašą“, buvo perdirbta mėsa. Tai yra įvairiai apdirbti mėsos gaminiai (vytinti, rūkyti, sūdyti ir kt.), kurie gali mitybos racioną papildyti riebiosiomis, sočiosiomis rūgštimis ir druskomis:
„Būtent tai gali skatinti riebalų kaupimąsi organizme, pabloginti kraujo rodiklius, padidinti kraujospūdį ir taip kelti neigiamą poveikį kepenims.“
Daug žalos organizmui gali padaryti ir daug transriebalų savyje turintys produktai. Pavyzdžiui, bulvių traškučiai ar mėsainiai. Jie skatina uždegimus organizme, skatina ir per didelį riebalų kaupimąsi kepenyse. Tai pavojinga, nes, anot dietologo, didina riziką susirgti kepenų ligomis.
Panašiai veikia ir greitas maistas. Jame gausu sočiųjų ir riebiųjų rūgščių, kurios kenksmingos kepenims. „Tai per didelis tokio maisto vartojimas gali lemti riebalų kaupimąsi kepenyse, skatinti uždegimus.“
Ne mažiau žalos atneša ir daug druskos savyje turintys maisto produktai. Jie kepenis veikia šiek tiek kitaip:
„Per didelis druskos kiekis organizme gali sukelti skysčių susilaikymą organizme, padidinti kraujospūdį ir skatinti fibrozę.“
Kepenims padėsiantys maisto produktai
Nors išvardinti maisto produktai gali rimtai pakenkti kepenims, tačiau saikingas jų vartojimas didelės žalos šiam organui neatneša.
Pasak M. Liekio, atsižvelgus į tam tikras aplinkybes, retkarčiais pasimėgauti jais tikrai galima: „Jeigu kartas nuo karto įtraukiame vieną ar kitą produktą į savo meniu, tai nesusidursime su jokiomis sveikatos problemomis.
Jeigu pakankamai miegame, nerūkome, nepatiriame labai daug streso, sveikai maitinamės, tada galime kartais pasilepinti šiais produktais vieną ar du kartus per savaitę.“
Tačiau tam, kad skaitytojai taip pat galėtų ir sustiprinti savo kepenų veiklą, M. Liekis taip pat paakcentavo, kokių maisto produktų reikėtų vartoti daugiau.
Pasak jo, tai kelios grupės maisto produktų, kurios turi įvairių naudingų savybių organui. Įtraukus juos į savo mitybą – galima tikėtis sveikesnių kepenų:
- pilno grūdo produktai;
- vaisiai;
- daržovės;
- riešutai;
- sėklos;
- uogos
„Iš šitų produktų gausime pakankamai sveikų riebiųjų rūgščių, kurios teigiamai veiks organizmą, mažins uždegiminius procesus. Juose gausu antioksidantų.“