Keičiantis tradicijoms vietoj kuklių lietuviškų valgių Kūčių stalui žmonės užsako rinkinius su nevietiniais užkandžiais – humusu, karpačio, brusketomis ir tuno tatakiais. Yra ir tokių klientų, kurie Kūčių vakarienei prašo mėsos patiekalų.
Daugiau apie tai – TV3 Žiniose.
Kalnai dėžių ant stalų, kai kur iki palubės – taip pernai prieš Kūčias atrodė vienas sostinės restoranas. Į šias dėžes restorano darbuotojai pakavo šimtus Kūčių vakarienės rinkinių iš vienuolikos patiekalų. Juos ruoš ir šiemet.
„Mes sakom, kad dvyliktas gali būti ar jūsų kūčiukai pas mus įsigyti, ar kažkur kitur, ar pyragas, ar kiekviena šeima turi savo tradicinį patiekalą, dėl to pardavinėjam 11“, – kalbėjo „Coffee Spells“ įkūrėja Aistė Košienė.
Tradicinių patiekalų mažėja
Kūčių valgių rinkinys dviems kainuoja 94 eurus. Šalia tradicinės silkės su grybais, spanguolių kisieliaus ant stalo keliaus lietuviškoms Kūčioms nebūdingi patiekalai – brusketa su lašiša ir kaparėliais, rūkyti ešerio pate su karnišonais, tuno tatakis su obuoliais.
„Tunas pas mus vakarienėje, tai aišku, kad jis nėra tradicinis, bet negi mes liksime tam sename amžiuje“, – dėstė A. Košienė.
Vis dėlto iš senųjų amžių patiekalas bus – pagal restorano įkūrėjos Aistės močiutės receptą gaminta kūčia.
„Visada brinkindavo kviečius, savo pačių užaugintus kviečius ir mes juos valgydavom su pašildytu saldintu pienu“, – pasakojo „Coffee Spells“ įkūrėja.
Kito sostinės restorano savininkas Egidijus į tradicinį Kūčių vakarienės meniu taip pat įtraukė ir vieną močiutės patiekalą.
„Unikalūs yra mūsų rankų darbo virtinukai su džiovintais baravykais. Tai yra mano močiutės receptas“, – teigė „Agotos gryčios“ savininkas E. Petrauskas.
Kūčių vakarienės patiekalai keturiems žmonėms šiame restorane kainuoja 99 eurus. Daugelis kalbintų restoranų šiemet Kūčių valgius prisipažino šiek tiek pabranginę. Tiesa, maisto rinkinių Kūčioms, kad ir kuklesnių, galima rasti ir pigiau.
Kainos atrodo adekvačios
Tačiau tokios kainos klientams atrodo adekvačios: „Jeigu negamini, reikia viską pačiam susipirkti, gal gaunasi panašiai arba gali būti pačiam gaminti brangiau.“
Dar kitame sostinės restorane Kūčių valgiai dviems žmonėms kainuoja 89 eurus.
„Į tą kainą įeina padėklas su užkandžiais, tai yra ir tartaletės, tai yra ir vienakąsniai, ir brusketos, ir lašiša sūdyta, ir alyvuogės“, – vardijo „Vaflių namų“ vadovė Marta Radzienė.
Dalis žmonių net ir Kūčioms prašo pagaminti mėsos patiekalų, aiškindami, kad, pavyzdžiui, vaikai žuvies nevalgo.
„Siūlome ir žuvį, ir antieną, kad žmonės galėtų pasirinkti, tikrai negaliu sakyti, kad nugali žuvis“, – pabrėžė M. Radzienė.
O esą užsakymais žmonės pradeda domėtis dar lapkritį.
Netrūksta ir skeptikų
TV3 Žinios praeivių klausė, ką jie mano restoranų pasiūlymą pagaminti Kūčių vakarienę:
„Jeigu turi laiko, gali gaminti, tai vis tiek kažkokia atrakcija šeimoj, jeigu laiko nėra, arba kitos aplinkybės, labai geros paslaugos gali užsisakyti.“
„Sutaupai laiko, nes pas mane tradicija būdavo, kad močiutė gamina, visą laiką prigamina per daug.“
„Jeigu žmogus turi laiko, tai malonumas šeimai gamint, tiesa, o jeigu jam nėra laiko, kai kam.“
Kai kurie žmonės restoranuose užsako ne dvylika patiekalų, o tik kelis, sunkiau padaromus. Pavyzdžiui, įdarytą karpį po 35 eurus už kilogramą.
Nors Kūčių valgius išsinešimui daugiausia užsisako jaunimas ir vidurinio amžiaus žmonės, nes nori išvengti stovėjimo prie puodų, daliai kalbintų vilniečių būtent tai ir yra Kūčių dalis:
„Ateinam į virtuvę, visi dirbam, būnam kartu, muzikos klausom, būtent tas bendrystės jausmas yra.“
„Kūčios būna vieną kart metuose, vieną kart metuose bent galima pačiam virtuvėj padirbėt.“
Nors Kūčių vakarienė išsinešimui daliai tautiečių atrodo nepriimtina, tokią paslaugą teikiantys restoranai turintys tiek užsakymų, kad rezervaciją stabdo, nes negali tiek prigaminti, kiek žmonės prašo.
Daugiau apie tai – aukščiau esančiame vaizdo įraše.