Istorinės virtuvės žinovas, profesionalus šefas Tomas Rimydis siūlo marinuoti burokėlių sulčių su svogūnais ir česnakais marinate, taip pat reikėtų nepagailėti prieskoninių žolelių. Pasak profesionalo, svarbu gerai išmasažuoti mėsą rankomis, kad įsigertų marinatas ir ji būtų minkšta ir skani. Tačiau anties krūtinėlės jokiu būdu negalima masažuoti, nes bus išardyta mėsos struktūra, ją reikėtų tiesiog palaikyti marinate 2-3 valandas. Tas pats galioja ir vištos krūtinėlei.
„Renkantis sprandinę šašlykams, reikia žiūrėti, kad būtų riebaliuko ir pačiupinėti – mėsa turi būti tvirta“, – sako kitas laidos „La Maistas“ šefas grilio entuziastas Vylius Blauzdavičius
Tradiciniams iešmams jis mėsą pjausto stambesniais gabalais, o mažiems iešmeliams – mažesniais. Pasak jo, nėra svarbu, kaip pjauti – išilgai ar skersai mėsos skaidulų. Veriant mėsos gabalus ant iešmo, juos reikėtų lengvai suglausti vieną su kitu, bet neperspausti.
Abu šefai – Tomas ir Vylius – sutartinai tvirtina, kad mėsą druska gardinti galima tik iškepus, jos nededa net į marinatus, nes druska ištraukia mėsos sultis ir ši darosi sausa. Taip pat griežtą NE taria acto ir kefyro marinatams! Actą jie siūlo keisti svogūnais, citrina, žalumynais.
Profesionalai taip pat sutaria, kad geriausia kepimui naudoti alksnio ir juodalksnio malkas. Jokiu būdu ne beržą, eglę ar pušį – netinka sakingi medžiai. Ir dėti mėsą kepti galima tada, kai ranką virš anglių galima išlaikyti apie 20 sekundžių.
„Kita dažna klaida – pradėjus kepti, kažkur nueini. Taip daryt negalima. Gali bendraut, bet negali palikt be priežiūros grilio, nes riebalai taškosi, ugnis įsiliepsnoja ir taip dažniausiai sudeginami šašlykai. Mėsą kepant reikia ją nuolat vartyti“, – sako T. Rimydis.
Vištienos šašlykas su tobulu padažu
Greitai paruošiamas, labai gardus ir minkštas vištienos šašlykas tiekiamas su puikaus skonio, šiek tiek aštrumo turinčiu padažu
Sprandinės šašlykas, marinuotas su burokėlių sultimis
Marinatas ruošiamas iš taupių, neįmantrių ir nesudėtingai namuose randamų ingredientų, juo mėsa gerai įtrinama rankomis, o vėliau jo likučiais mėsa aptepama jau kepdama. Taip paruoštas ir patiektas šašlykas maloniai nudžiugins kiekvieną.
Sprandinės šašlykas su sultinio ir čili marinatu
Kvapnūs ir aštresni šašlykai, kurie sužavės kiekvieną. Šiuos šašlykus galima marinuoti ir tik porą valandų, tuomet jie bus aštrūs iš išorės, o viduje sultingi, švelnaus skonio ir labai gardūs.
Anties krūtinėlės iešmeliai
Kvapnūs, sultingi, minkšti ir labai gardūs anties krūtinėlės iešmeliai. Prie šių iešmelių labai tinka šalia patiekti ir agurkų padažą