Tokia problema dažnai vartotojui yra ir estetinė, nes kruopose ar kitur produktuose rasti maistinių kandžių nėra malonu. Tačiau kaip apsisaugoti nuo šių nekviestų svečių? Prevencija, kuri padės išvengti šių nemalonių kenkėjų, dalinasi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai.
Svarbiausia – nuolat palaikyti švarą ir produktų nekaupti
Pirmiausia reikia pasirūpinti, kad maistinių kandžių iš viso neatsirastų. Visus birius produktus, tokius kaip kruopos, taip pat sausainius ar miltus, reikia stengtis laikyti sandariuose induose bei nekaupti didelių atsargų ir pirkti jų tiek, kiek suvartojate per mėnesį ar trumpesnį laiką.
Kandys maitinasi įvairiais maisto produktais, todėl pasirūpinkite ir tinkamu makaronų, dribsnių, džiovintų vaisių ir grybų, riešutų, prieskonių laikymu.
Kandžių vystymąsis labiausiai priklauso nuo aplinkos sąlygų. Jų neaptiksite, jei patalpos, kuriose laikomas maistas, yra gerai vėdinamos, vėsios, jose palaikoma švara. Būtent todėl periodiškai būtina išvalyti spinteles, nuvalyti indų dangtelius, nes net ir mažas produkto likutis gali pritraukti šiuos kenkėjus.
Pašalinkite problemos šaltinį
Maistinės kandys į namų patalpas gali patekti ne tik, kai yra išsivysčiusios produkte, kurį įsigijote, bet ir kitais būdais, pavyzdžiui, per pravirą langą, jas gali pernešti kiti gyvūnai, paukščiai, graužikai, taip pat ir patys žmonės ant savo drabužių ar avalynės.
Jei namuose pastebėjote bent vieną kandį, nebūtina pradėti naudoti cheminių priemonių joms sunaikinti. Visų pirma, reikėtų rasti šių kenkėjų lizdą ir jį išmesti, atidžiai apžiūrėti laikomus visus birius ir sausus produktus.
Šie gyviai gali daugintis ir vystytis net uždaroje pakuotėje, todėl reikia apžiūrėti produktus, kurių pakuotės dar neatidarytos.
Pagrindiniai požymiai rodantys, kad produktai užteršti, – voratinkliai, lervų išnaros, kokonai ar pačios kandys. Maisto produktai gali būti sukietėję, pakeitę jiems būdingą spalvą, kvapą ir skonį.
Anot specialistų, sunaikinus pagrindinę užkrato vietą, reikia gerai išvalyti ir lentynas, spintelių ir spintų plyšius į vandenį įpylus valgomojo acto arba panaudojus muilo tirpalą, rašoma VMVT puslapyje.
Kenkėjų prevencija ir naikinimas įmonėse
Maistinių kandžių vystymuisi įtakos turi keletas dalykų – pirmiausia tai žaliavų ar sudedamųjų dalių, pavyzdžiui, grūdų, riešutų, laikymo sąlygos. Į sandėlius kenkėjai gali patekti, jei sandėliavimo patalpos valomos ir dezinfekuojamos nepakankamai.
Atkreipiamas dėmesys, kad maisto gamybos ir prekybos įmonės, siekdamos užtikrinti savo produktų saugą ir kokybę, turi įgyvendinti griežtas kenkėjų kontrolės ir prevencijos priemones.
Gamybos patalpose ir sandėliuose turi būti įrengta gera ventiliacija, užtikrinama švara, patalpos periodiškai valomos ir dezinfekuojamos, kenkėjų naikinimui įrengiamos gaudyklės, skraidantiems vabzdžiams – specialūs šviestuvai. Saugiausiai dezinfekcijos, dezinsekcijos ir deratizacijos paslaugas atlieka kenkėjų kontrolės įmonių specialistai, turintys licenciją šiai veiklai.
Ką daryti, įtarus, kad įsigytas produktas nesaugus
Vartotojams VMVT primena, kad įsigijus produktą, kuris, tikėtina, yra užterštas aruodiniais kenkėjais, jie turi teisę ją pakeisti, gali grąžinti į prekybos vietą, iš kurios įsigijo, pateikiant įsigijimo čekį ir atgauti sumokėtus pinigus.