Reikės: 2 česnako skiltelių; 2 vidutinio dydžio svogūnų; 2 valgomųjų šaukštų vynuogių kauliukų/rapsų aliejaus; 6–7 saulėje džiovintų pomidorų saulėgrąžų aliejuje + 4 saulėje džiovintų pomidorų pateikimui; 200 g grikių; 600 ml daržovių sultinio; džiovintų bazilikų; druskos ir maltų juodųjų pipirų; 2 avokadų; ypač tyro alyvuogių aliejaus.
GAMINIMAS
1. Nulupkite ir mažais gabalėliais supjaustykite svogūnus. Česnako skilteles nulupkite, sutrinkite.
2. Dideliame prikaistuvyje ant mažos ugnies įkaitinkite aliejų. Svogūnus ir česnaką sudėkite į prikaistuvį ir švelniai ant mažos ugnies kepkite, vis pamaišant, apie 8–10 minučių, kol svogūnas taps peršviečiamas.
3. Mažais kubeliais supjaustykite saulėje džiovintus pomidorus. Į prikaistuvį suberkite susmulkintus pomidorus ir maišant pakepkite pora minučių.
4. Paskui suberkite grikius ir kepkite maišant ant mažos ugnies apie 4–5 minutes, kol šie aplips aliejumi.
5. Kitame prikaistuvyje užvirkite sultinį ir juo užpilkite grikius, išmaišykite, užvirkite. Prikaistuvį uždenkite, sureguliuokite ugnį, kad košė virtų ramiai, palengva, nestipriai.
6. Virkite apie 20-25 minutes, kol vanduo visiškai išvirs. Nekilnokite dažnai dangčio. Kai košė išvirs, leiskite jai dar uždengtai pastovėti 10 minučių. Per tą laiką supjaustykite smulkiais gabalėliais avokadus.
7. Sudėkite avokadus, išmaišykite. Pagardinkite druska, džiovintais bazilikais ir maltais pipirais pagal skonį. Patiekite tiesiai iš prikaistuvio apšlakstę alyvuogių aliejumi ir apibarstę saulėje džiovintų pomidorų juostelėmis.