„Riešutų sviestas išties gali būti naudingas užkandis tiems, kurie rūpinasi savo sveikata. Šis produktas, kitaip nei daugelis šiandien vartojamų, yra praturtintas geraisiais riebalais, kurie mažina riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis. Taip pat riešutų svieste gausu augalinių baltymų ir vitamino B, kas svarbu ląstelių, smegenų bei nervų sistemos tinkamai veiklai“, – apie riešutų sviesto naudą pasakoja mitybos konsultantė Gintarė Budavičiūtė.
Riešutų sviestas ne visada gali būti naudingas
Anot mitybos konsultantės, renkantis riešutų sviestą, svarbu atkreipti dėmesį, ar jame nėra hidrintų riebalų, pavyzdžiui, palmės riebalų. Šios medžiagos itin kenksmingos žmogaus organizmui ir jų buvimas produkto sudėtyje sugadina visą riešutų sviesto teikiamą naudą.
„Gaila, tačiau skaitant etiketes parduotuvėse, sudėtinga rasti riešutų sviestą be hidrintų riebalų, todėl būti atidiems išties svarbu. Vis dėlto, nors riešutų sviestas ir gali būti sveikas užkandis, būtina žinoti, kad jis labai kaloringas.
Sunku patikėti, tačiau du arbatiniai šaukšteliai riešutų sviesto turi apie 200 kcal. Palyginimui, maždaug tiek pat kalorijų yra 150 g. vištienos krūtinėlėje, o juk paukštieną dažniausiai valgome kaip sotų patiekalą. Taigi, žinant riešutų sviesto kaloringumą, nerekomenduočiau jo kabinti šaukštais kiekvieną dieną, tačiau retkarčiais šiuo skanėstu pagardinti kitus patiekalus ar užsitepti ant pilno grūdo duonos, tikrai naudinga“, – rekomenduoja Gintarė Budavičiūtė.
Naminis žemės riešutų sviestas
Kadangi parduotuvių lentynose sunku rasti riešutų sviesto be sveikatai kenksmingų priedų, tinkamiausia išeitis – pasigaminti šį skanėstą patiems. Nestebsite, tačiau naminio riešutų sviesto gamyba itin paprasta, tereikia kelių produktų ir neužtuksite nei pusvalandžio, kada galėsite gardžiuotis šiuo sveiku užkandžiu.
Reikalingi ingredientai: pusės kilogramo žemės riešutų, kokosų arba riešutų aliejaus ir šiek tiek druskos.
Gaminimo procesas: apie 15 min. paskrudiname riešutus orkaitėje ir juos sumalame. Smulkinti riešutus galima blenderiu arba virtuviniu kombainu. Proceso eigoje įpilame kokosų arba riešutų aliejaus, kad smulkinami riešutai dar labiau taptų drėgnesni ir malame iki norimos konsistencijos. Į gautą masę pagal skonį galima įberti druskos, viską gerai išmaišyti ir mėgautis sveiku naminiu riešutų sviestu.